Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία συμμετέχει στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως και τις 12 Μαΐου 2019 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO).
Μέσα από την ολοκληρωμένη και αναβαθμισμένη παρουσία του Ιδρύματος οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία στο περίπτερο να ξεφυλλίσουν τις τελευταίες εκδόσεις και να ενημερωθούν συστηματικά όχι μόνο για την εκδοτική παραγωγή του Ιδρύματος, αλλά και για τη συνολική δράση του, που αγκαλιάζει τους τομείς των εκθέσεων, των εκπαιδευτικών δράσεων, των ερευνητικών προγραμμάτων και ευρύτερα των πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Δοκίμια, επιμελημένες εκδόσεις πηγών, μελετήματα ιστορικού και κοινοβουλευτικού περιεχομένου, μεταφράσεις σημαντικών έργων, πολιτικές βιογραφίες, λευκώματα και πρακτικά συνεδρίων και ημερίδων, συνθέτουν την πολυσχιδή εκδοτική δραστηριότητα του θεσμού, όπως αυτή αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια.
Τη 16η ΔΕΒΘ διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. Η κεντρική θεματική της διοργάνωσης έχει φέτος τον τίτλο «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη Λογοτεχνία και την Ιστορία».
Στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται επίσης μέρος της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής «Πολεμώντας για την Ειρήνη: Ελλάδα – Ιταλία – Ισπανία στη δεκαετία του ’80». Η έκθεση παρουσιάζει το αντιπολεμικό κίνημα στον ευρωπαϊκό Νότο, μέσα από μια πολύπλευρη ιστορική αναδρομή στη δεκαετία του 1980. Η δυναμική απάντηση σημαντικών τμημάτων της κοινωνίας στην εγκατάσταση νέων πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη αποτύπωνε τις ταχύτατες κοινωνικές και πολιτισμικές εξελίξεις της εποχής, που συνυπήρχαν με τον διάχυτο φόβο απέναντι στα πυρηνικά. Αναδύθηκε έτσι παγκοσμίως, ένα μαζικό και μαχητικό αντιπολεμικό κίνημα, το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά τις κοινωνίες και την πολιτική ατζέντα.
Μέσα από τις αφίσες, τις φωτογραφίες, τις εκδόσεις, τα δημοσιεύματα και τα άλλα τεκμήρια από δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, ελληνικά και ξένα, η έκθεση αναδεικνύει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της διαμαρτυρίας για την Ειρήνη στη Νότια Ευρώπη κατά τη δεκαετία του ’80.
Παράλληλα, την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 στις 21:00, στην αίθουσα «ΕΙΠ» (περίπτερο 15) θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για το κίνημα ειρήνης στη Θεσσαλονίκη στην οποία θα μιλήσουν οι Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η Μαρία Καβάλα, επίκουρη καθηγήτρια στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συντονίζει η γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, Νίκη Μαρωνίτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
To Σάββατο, 11 Μαΐου 2019 και ώρα 20:00, στην αίθουσα «ΕΙΠ» (περίπτερο 15) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Το απομνημόνευμα ως μαρτυρία και ως ιστορική πηγή». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Ιωάννα Ναούμ επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Συντονίζει ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων,– υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.
Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (HELEXPO)
Ώρες Λειτουργίας:
Πέμπτη 9 Μαΐου: 15:00 - 21:00, Παρασκευή 10 Μαΐου: 10:00 - 22:00,
Σάββατο 11 Μαΐου 2019: 10:00 - 22:00, Κυριακή 12 Μαΐου 2019: 10:00 - 21:00
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.