Η ελληνική Διασπορά και ο φιλελληνισμός ανά τον κόσμο, ο ελληνικός πολιτισμός από την αρχαιότητα έως σήμερα, αλλά και ευρύτερα οι κλασικές σπουδές και οι ανθρωπιστικές επιστήμες βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που οργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το βράδυ της Τετάρτης 17 Ιουλίου στο café στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μελέτη του Αναστασίου Μ. Τάμη The Aegis of Hellas: The Continuing Vigour of Philhellenism, που μόλις κυκλοφόρησε από το Ίδρυμα της Βουλής.
O γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση, επισήμανε ότι η έκδοση αποτέλεσε ευκαιρία το Ίδρυμα να έρθει σε επαφή με τον κόσμο της ελληνικής Διασποράς. Συνιστά ένα πρώτο βήμα και διάβημα είπε, προς τον απανταχού ελληνισμό, τα ελληνικά γράμματα ανά τον πλανήτη.
Η Alison Duncan, πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, εξέφρασε τη χαρά της, καθώς αυτή ήταν η πρώτη της ομιλία στη χώρα μας: μόλις πριν τρεις μέρες, όπως είπε, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κ. Duncan μίλησε για το βαθύ πολιτισμικό, οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα της ελληνικής Διασποράς στη σύγχρονη Αυστραλία, τη ζωτικότητα της ελληνοαυστραλιανής κοινότητας και τους δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών.
Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης (ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας, π. πρύτανης, Πανεπιστήμιο Αθηνών / πρόεδρος, Αρσάκεια Σχολεία) επιδόθηκε σε μια επιστημονική βιογράφηση του καθηγητή Τάμη, ξεκινώντας από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν σε νεαρή ηλικία έφτασε στην Αυστραλία για σπουδές. Μίλησε για την ερευνητική του διαδρομή, από τη δημοσιογραφία μέχρι την κοινωνική γλωσσολογία και τη μελέτη της ελληνικής διασποράς, ξεδιπλώνοντας την πλούσια δράση του. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών και Έρευνας (ΕΚΕΜΕ) του Πανεπιστήμιου La Trobe, του οποίου ο Τάμης υπήρξε επικεφαλής. Τριάντα μονογραφίες, οχτώ συλλογικοί τόμοι, δεκάδες επιστημονικά άρθρα, αλλά και πλειάδα πρωτοβουλιών για την ίδρυση ελληνικών κέντρων και προγραμμάτων σε πολλές χώρες, είναι ο καρπός της ακάματης δράσης του, είπε. Και κατέληξε τονίζοντας ότι ο τόμος που εξέδωσε το Ίδρυμα της Βουλής αποτελεί μια σύγχρονη πατριδογνωσία της ελληνικής Διασποράς, μια αληθινή εθνική προσφορά.
Ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης (καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) ανέδειξε το κεντρικό ερώτημα που διατρέχει το έργο του Αναστασίου Τάμη: τι είναι εκείνο που συνδέει διαχρονικά τον ελληνικό πολιτισμό με τον υπόλοιπο πλανήτη, πώς η σχέση αυτή ανασημασιοδοτείται ανά τον χρόνο και ποιος είναι ο ρόλος της Διασποράς στο εν λόγω πλαίσιο. Μίλησε για τις δυο φάσεις του φιλελληνισμού: τον παραδοσιακό, που εστιάζεται στην κλασική παιδεία, και τον σύγχρονο, που αναπτύσσεται μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αναφέρεται στη νεότερη Ελλάδα· στη δεύτερη αυτή φάση η συμβολή του διασπορικού ελληνισμού είναι καθοριστική. Ο κ. Μιχαηλίδης, ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι, πέρα από την εξονυχιστική έρευνα και το εύρος της, η μελέτη Τhe Aegis of Hellas δίνει τροφή για σκέψη σε ευρύτερα ζητήματα όπως ο δυτικός πολιτισμός και οι κλασικές αξίες στη σύγχρονη κοινωνία.
Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι στο πρόσωπο του καθηγητή Τάμη τιμάμε ταυτόχρονα τον ελληνισμό της Αυστραλίας, ένα εκλεκτό κομμάτι της Διασποράς μας. Το έργο του Α. Τάμη, είπε, ανοίγεται στους διανοητικούς ορίζοντες της διεθνούς κοινότητας των ελληνικών γραμμάτων, όλους εκείνους τους «Έλληνες από επιλογή». Παρά την υποχώρηση των ανθρωπιστικών σπουδών τα τελευταία χρόνια –υποχώρηση όχι ποιοτική, αλλά όσον αφορά την επίδραση που ασκούν–, η μελέτη The Aegis of Hellas μας στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα, είπε εν κατακλείδι, όπως φαίνεται και από τον τίτλο της: υπό την αιγίδα της Ελλάδας, ο φιλελληνισμός συνεχίζει σφριγηλός.
Ο συγγραφέας του βιβλίου, Αναστάσιος Μ. Τάμης (καθηγητής Κοινωνικής Γλωσσολογίας και Ιστορίας της Ελληνικής Διασποράς / διευθυντής, Αυστραλιανό Ινστιτούτο Ελληνικών Ερευνών πρόεδρος, Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών), αφού ευχαρίστησε θερμά το Ίδρυμα της Βουλής, τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε σε δύο κεντρικούς στόχους που υπηρετεί το συγκεκριμένο βιβλίο και το έργο του γενικότερα. Αφενός τη συγκροτημένη ανασκευή της αντίληψης ότι ο φιλελληνισμός είναι νεκρός σήμερα, αφετέρου την ανάδειξη και αποτίμηση της συμβολής της ελληνικής Διασποράς στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτισμική δημιουργία. Ο κ. Τάμης ολοκλήρωσε τονίζοντας ότι οι ανθρωπιστικές επιστήμες και η κλασική παιδεία αποτελούν απαραίτητο στοιχείο για τη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών σε μια σύγχρονη και ανοιχτή κοινωνία.
Ανάμεσα στο κοινό διακρίναμε τον επίτιμο γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Darwin της Αυστραλίας και πρώην κυβερνήτη της πολιτείας κ. Ιωάννη Ανοιχτομάτη, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYC) κ. Γκας Χατζηδημητρίου, τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Αρκάδων Αυστραλίας κ. Γεώργιο Πολλάλη, τον δημοσιογράφο του Σίδνεϋ κ. Φώτη Καπετόπουλο, τον βουλευτή Δράμας κ. Θεόφιλο Ξανθόπουλο, τον πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών κ. Γεώργιο Κοντογιώργη, τον ομότιμο καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Μουρέλο, τον γενικό διευθυντή του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» κ. Νίκο Παπαδάκη, την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων της Βιβλιοθήκης της Βουλής κ. Μαρία Καμηλάκη, την επόπτρια των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων κ. Βασιλική Παπαπέτρου-Μουρσελά.