Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αναγνώσεις στην Έκθεση «Εγώ την αλήθεια…». Συνάντηση όγδοη, 30.3.2022

  • Αρχική
  • Αναγνώσεις στην Έκθεση «Εγώ την αλήθεια…». Συνάντηση όγδοη, 30.3.2022

Ολοκληρώθηκε, την Τετάρτη 30  Μαρτίου, ο κύκλος των  διαδικτυακών «Αναγνώσεων» στην έκθεση «Εγώ την αλήθεια… Υπομνήματα, Ενθυμήματα, Αφηγήσεις, Διηγήσεις», η οποία παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής. Στη σειρά αυτή, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο,  διακεκριμένοι ιστορικοί  και μελετητές φώτισαν μέσα από απομνημονεύματα και άλλες μαρτυρίες, ποικίλες όψεις της ιστορίας της  Επανάστασης του 1821. 

 

Την εκδήλωση άνοιξε η Άννα Ενεπεκίδου,  διευθύντρια υπηρεσιών του Ιδρύματος της Βουλής και επιμελήτρια της έκθεσης «Εγώ την αλήθεια». Παρουσίασε αρχικά την έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2021 και αποτελεί βασική συνεισφορά του Ιδρύματος στον εορτασμό της επετείου της Επανάστασης του 1821. Και εξέφρασε τη χαρά της για τη σειρά των   διαδικτυακών «Αναγνώσεων», οι οποίες  αποτέλεσαν ένα χώρο ουσιαστικής γνώσης και συζήτησης προβάλλοντας με ευσύνοπτο αλλά πλούσιο τρόπο τα απομνημονεύματα και την εποχή τους, διασταυρώνοντας οπτικές. Ανήγγειλε, στη συνέχεια, ότι τα βίντεο με τις εισηγήσεις της σειράς  θα ενταχθούν στην εικονική διαδικτυακή περιήγηση της έκθεσης, που θα είναι διαθέσιμη τους επόμενους μήνες στο κοινό. Τέλος, έδωσε  τον λόγο στον συγγραφέα και δημοσιογράφο Παντελή Μπουκάλα, ο οποίος μίλησε με θέμα «Η πολιορκία του Μεσολογγίου μέσα από τα απομνημονεύματα: Μίχος, Σπυρομίλιος, Κασομούλης, Στεφανίτσης». 


Ο  Παντελής Μπουκάλας ξεκίνησε λέγοντας ότι η στρατιωτική ήττα του Μεσολογγίου, χάρη στον ηρωισμό και τη θυσία των υπερασπιστών του, μετατράπηκε σε συμβολική νίκη, που προξένησε τεράστια συγκίνηση στη διεθνή κοινή γνώμη, με ευεργετικές επιπτώσεις στον Αγώνα. Αναφέρθηκε στην περιγραφή του Μεσολογγίου, της οχύρωσης και των πολιορκιών του μέσα από ιστορικές και λογοτεχνικές πηγές (Γεώργιος Γαζής, Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ,  Σπυρίδων Τρικούπης,  Μεσολογγιάδα  του Αντωνίου Αντωνιάδη, Γιάννης Βλαχογιάννης κ.ά.). Επικεντρώθηκε, εν συνεχεία, στη δεύτερη πολιορκία μέσα από τέσσερις απομνημονευματογράφους:  τον Πέτρο Στεφανίτση,  τον Αρτέμιο Μίχο, τον Σπυρομίλιο και τον Νικόλαο Κασομούλη. Πολέμησαν και οι τέσσερις στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, είπε, και η καταλυτική  αυτή εμπειρία αποτελεί τον πυρήνα της μαρτυρίας τους, παρότι κανένας τους δεν ήταν Μεσολογγίτης ούτε καν Ρουμελιώτης. Οι τέσσερις παραπάνω απομνημονευματογράφοι αποτέλεσαν και τον κορμό της ομιλίας του Π. Μπουκάλα, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στον Λευκαδίτη γιατρό Πέτρο Στεφανίτση και τον ρεαλισμό των περιγραφών του ακόμα και για θέματα ακραία (όπως η πτωματοφαγία).  Κατόπιν, στον Ηπειρώτη Αρτέμιο Μίχο (το απομνημόνευμά του έχει εκδοθεί στη σειρά «Κείμενα Μνήμης» του Ιδρύματος της Βουλής, με επιμέλεια της Μαρίας Ευθυμίου και του Βαγγέλη Σαράφη) με τον σεμνό και αυτοσυγκρατημένο λόγο. Στη συνέχεια,  στον Σπυρομίλιο από τη Χειμάρρα και τη συγκλονιστική περιγραφή της Εξόδου που μας δίνει, παρότι την παρακολουθεί έξω από το Μεσολόγγι, από τη νησίδα Πεταλάς του Ιονίου. Και, τέλος, στον  Κοζανίτη Νικόλαο Κασομούλη και τη σαγηνευτική αφήγησή του, ισχυρή ιστορικά και λογοτεχνικά, με τον πλούτο των λεπτομερειών της καθημερινότητας που μας παρέχει.


Κλείνοντας,  η Άννα Ενεπεκίδου ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές και τις ομιλήτριες της σειράς και θύμισε ότι η έκθεση «Εγώ την αλήθεια… Υπομνήματα, Ενθυμήματα, Αφηγήσεις, Διηγήσεις» συνεχίζεται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής  (Βασιλίσσης Σοφίας 11 – είσοδος από Σέκερη) μέχρι τα τέλη Απριλίου.



Οι διαδικτυακές «Αναγνώσεις» στην έκθεση του Ιδρύματος «Εγώ την αλήθεια…» ξεκίνησαν στις 9 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκαν στις 30 Μαρτίου. Το πλήρες πρόγραμμα της σειράς: 


Αλέξης Πολίτης (ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης) «Σταμάτης Σέρμπος, έμπορος. Ας ακτινογραφήσουμε την κοινωνία του 1821» (9.2.2022)
Μαρία Ευθυμίου (καθηγήτρια Ιστορίας, ΕΚΠΑ), «Τα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη» (16.2.2022)
Πέτρος Πιζάνιας (ομότιμος καθηγητής Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο), «Οι ελληνικές ηγετικές ομάδες στην αρχή της Επανάστασης: μέσα από τα Απομνημονεύματα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Κανέλλου Δεληγιάννη, του Νικολάου Κασομούλη» (23.2.2022)
Χρήστος Λούκος (oμότιμος καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης), «Τα Ενθυμήματα Στρατιωτικά του Νικoλάου Κασομούλη ως βασική πηγή για τη μελέτη της Ελληνικής Επανάστασης (2.3.2022)
Διονύσης Τζάκης (επίκουρος καθηγητής Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο), «Ο τακτικός στρατός στην Επανάσταση του 1821: η μαρτυρία του Χρήστου Βυζάντιου» (9.3.2022)
Κώστας Φουρναράκης (δρ Φιλολογίας,  προϊστάμενος Ιστορικού Αρχείου Κρήτης),  «Τα Ποιήματα Τραγικά της Αντωνούσας Καμπουράκη» (16.3.2022)
Παναγιώτης Στάθης (ιστορικός - ερευνητής), «Τα Απομνημονεύματα του Γεωργίου Βαρνακιώτη» (23.3.2022)
Παντελής Μπουκάλας (συγγραφέας - δημοσιογράφος), «Η πολιορκία του Μεσολογγίου μέσα από τα απομνημονεύματα: Μίχος, Σπυρομίλιος, Κασομούλης, Στεφανίτσης» (30.3.2022).

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διαδικτυακή Εκδήλωση
Ημερομηνίες:

Ώρα διεξαγωγής:

Τετάρτη: 19:00-21:00