Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αναγνώσεις στην Έκθεση «Εγώ την αλήθεια…». Συνάντηση έκτη, 16.3.2022

  • Αρχική
  • Αναγνώσεις στην Έκθεση «Εγώ την αλήθεια…». Συνάντηση έκτη, 16.3.2022

Συνεχίστηκαν την Τετάρτη 16 Μαρτίου οι  διαδικτυακές «Αναγνώσεις» στην έκθεση «Εγώ την αλήθεια… Υπομνήματα, Ενθυμήματα, Αφηγήσεις, Διηγήσεις», η οποία παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής. Στη σειρά αυτή, διακεκριμένοι ιστορικοί  και μελετητές φωτίζουν, μέσα από απομνημονεύματα και άλλες μαρτυρίες, ποικίλες όψεις της ιστορίας της  Επανάστασης του 1821.


Την εκδήλωση συντόνισε η Άννα Ενεπεκίδου,  διευθύντρια υπηρεσιών του Ιδρύματος της Βουλής και επιμελήτρια της έκθεσης «Εγώ την αλήθεια». Αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή και το –διαδικτυακό– κοινό, παρουσίασε με συντομία την έκθεση, η οποία, όπως είπε, αποτελεί μια από τις βασικές συνεισφορές του Ιδρύματος στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση, προβάλλοντας με ευσύνοπτο αλλά πλούσιο τρόπο τα απομνημονεύματα και την εποχή τους. Η σειρά αυτή των διαδικτυακών «Αναγνώσεων, επισήμανε, επιδιώκει να αποτελέσει έναν χώρο γόνιμου προβληματισμού και διαλόγου, κάτι που αποτελεί πάγια παράδοση του Ιδρύματος. Στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στον Κώστα Φουρναράκη  (δρ Φιλολογίας και  προϊστάμενο του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης), ο οποίος μίλησε με θέμα «Τα Ποιήματα Τραγικά της Αντωνούσας Καμπουράκη».


Ο ομιλητής παρουσίασε το έργο και τη ζωή τής άγνωστης ουσιαστικά, μέχρι πολύ πρόσφατα, Αντωνούσας Καμπουράκη ή Καμπουροπούλας (Χανιά 1790-Αθήνα 1875). Επικεντρώθηκε στα Ποιήματα Τραγικά, μια πολύστιχη έμμετρη αφήγηση (περίπου 2.800 στίχοι), η οποία αφηγείται την Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη. Το έργο, επισήμανε, που ανήκει στη μακρά λογοτεχνική παράδοση των έμμετρων υστεροβυζαντινών αφηγήσεων, συνδυάζοντας τη λόγια και τη λαϊκή παράδοση, επιδιώκει να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του κρητικού Αγώνα, αλλά και να εισαγάγει τη γυναικεία φωνή στη δημόσια σφαίρα.  Ο ομιλητής, ο οποίος διάνθισε την ομιλία του με στίχους από τα Ποιήματα Τραγικά, αναφέρθηκε επίσης  στα θεατρικά έργα, αλλά και στην πλούσια κοινωνική  δράση της Καμπουράκη, καθώς και τη συμμετοχή της στο αντιοθωνικό κίνημα. Σε όλο το λογοτεχνικό της έργο, είπε,  διακρίνεται έντονα η επίδραση της Μεγάλης Ιδέας και του Διαφωτισμού, ενώ συνολικά μπορεί να θεωρηθεί πρόδρομος της φεμινιστικής συνείδησης στην Ελλάδα.


Ακολούθησε εκτενής συζήτηση, στην οποία κυριάρχησαν θέματα όπως οι λόγοι για τους οποίους το πρόσωπο και το έργο της Καμπουράκη παρέμειναν στην αφάνεια για πολλά χρόνια, οι διασταυρώσεις λογοτεχνίας και ιστορίας, οι δυνατότητες και τα προβλήματα της αξιοποίησης των Ποιημάτων Τραγικών  ως ιστορικής πηγής.

 

Οι διαδικτυακές «Αναγνώσεις» του Ιδρύματος της Βουλής  πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, ώρα 19.00, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.  Η επόμενη συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη 23  Μαρτίου, με ομιλητή τον ιστορικό-ερευνητή Παναγιώτη Στάθη και θέμα «Τα Απομνημονεύματα του Γεωργίου Βαρνακιώτη».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διαδικτυακή Εκδήλωση
Ημερομηνίες:

Ώρα διεξαγωγής:

Τετάρτη: 19:00-21:00