Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το ίδρυμα της Βουλής στην 70η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

  • Αρχική
  • Blogs
  • admin's blog
  • Το ίδρυμα της Βουλής στην 70η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Το ίδρυμα της Βουλής στην 70η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία συμμετείχε στην 70η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου, με το εμβληματικό σύνθημα «Ιδέες που κινούν τον κόσμο». 

Η έκθεση «Δρόμοι επιβίωσης», που οργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φωτορεπόρτερ, αποτέλεσε το επίκεντρο της ελληνικής παρουσίας στη Φρανκφούρτη και τον άξονα γύρω από τον οποίο διαμορφώθηκε η πολύπλευρη παρουσία του Ελληνικού Περιπτέρου, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Οι «Δρόμοι Επιβίωσης» είναι μια φωτογραφική αποτύπωση της πορείας των προσφύγων από τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής προς την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και προσέλκυσε, συγκίνησε και προβλημάτισε τους επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης. 

Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της ανάδειξης του καίριου ζητήματος της μετανάστευσης και του προσφυγικού στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Εναλλασσόμενες πατρίδες: Η δημοκρατία στον 21ο αιώνα απέναντι στην πρόκληση των μεταναστευτικών ροών». Ο Κωστής Παπαϊωάννου, τ. Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, τ. Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας υποδέχεται τις προσφυγικές ροές, αλλά και στο φαινόμενο της μετανάστευσης υπογραμμίζοντας πως «πρόκειται για φυσικό φαινόμενο, τόσο φυσικό όσο η βροχή, η συννεφιά, ο ήλιος. Υπάρχει πάντα αλλά με περιόδους έξαρσης και ύφεσης». Η συγγραφέας Μάρω Δούκα ανέπτυξε τις σκέψεις της σχετικά με το θέμα αναφέροντας μεταξύ άλλων πως  «Η ιστορία του ανθρώπου δεν είναι παρά η ιστορία των μετακινήσεων, της αναζήτησης από τόπο σε τόπο, μια άλλης καλύτερης ή και απλώς υποφερτής ζωής». Συγκλονιστικές ήταν οι παρεμβάσεις των Ola Alhaj και Ali Alhaj, δύο νεαρών προσφύγων που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από το 2016, όταν έφυγαν από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας μέχρι και σήμερα που ζουν στο Αννόβερο της Γερμανίας, περιγράφοντας τις συνθήκες διαμονής τους στην Ειδομένη και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τις δυσκολίες προσαρμογής σε μια νέα χώρα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ali Alhaj αναγνώρισε τον εαυτό του σε μία από τις φωτογραφίες της έκθεσης. Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του Θοδωρή Καραγιαννίδη, πρώην συντονιστή εκπαίδευσης προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας της Softex (Βόρεια Ελλάδα), ο οποίος υπήρξε δάσκαλος σε σημεία συγκέντρωσης προσφύγων και μίλησε για τις δυσκολίες προσαρμογής των παιδιών. 

Η κ. Βάσω Τσακανίκα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής και Διευθύντρια του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα της Βουλής, χαιρέτισε την εκδήλωση  εκ μέρους της Γενικής Γραμματέως του Ιδρύματος της Βουλής κ. Νίκης Μαρωνίτη, τονίζοντας πως οι «Δρόμοι Επιβίωσης» παραμένουν μια επίκαιρη έκθεση, ακόμη και δυο χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση τους, και πως αποτελούν κομμάτι ενός ολοκληρωμένου συνόλου  δράσεων του Ιδρύματος, γύρω από το προσφυγικό ζήτημα, μέσα από τις οποίες στοχεύει στο να προβληματίσει, να ευαισθητοποιήσει και να ανοίξει τη συζήτηση για το πολύπτυχο αυτό θέμα.

Χαιρετισμός

Φίλτρα Αναζήτησης