Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η Α´ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου

  • Αρχική
  • Η Α´ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου

Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 192 ετών από την Α´ Εθνοσυνέλευση στην Πιάδα (σημερινή Νέα Επίδαυρο), ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ευάγγελος-Βασίλειος Μεϊμαράκης, μαζί με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, εγκαινίασαν τη μόνιμη έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής με θέμα «Α´ Eθνοσυνέλευση της Επιδαύρου».

Η έκθεση φιλοξενείται στο χώρο του ανακαινισμένου παλαιού μονοτάξιου δημοτικού σχολείου της Νέας Επιδαύρου. Πρόκειται για ένα μονώροφο νεοκλασικό κτίριο που χτίστηκε το 1904. Η ανακαίνισή του αποφασίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και το Δήμο Επιδαύρου στις 25 Μαρτίου του 2012, επί προεδρίας Φίλιππου Πετσάλνικου και δημαρχίας Κωνσταντίνου Γκάτζιου.
 
Η έκθεση παρουσιάζει τα γεγονότα της σύγκλησης της Α΄ Εθνοσυνέλευσης (20 Δεκεμβρίου 1821 - 15 Ιανουαρίου 1822) καθώς και τη σημασία του πολιτικού και οργανωτικού έργου της, τόσο για την ίδια την Επανάσταση του 1821, όσο και για το υπό διαμόρφωση ελληνικό κράτος.

Το υλικό περιλαμβάνει αναπαραγωγές εγγράφων, εκδόσεων και έργων τέχνης, σχεδιαγράμματα και χάρτες φτιαγμένα ειδικά για τις ανάγκες της έκθεσης. Προέρχεται από τη Βιβλιοθήκη και τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τον Άρειο Πάγο, καθώς και ερευνητές και συλλέκτες της περιοχής.

Πρώην μονοτάξιο δημοτικό σχολείο Νέας Επιδαύρου
Για περισσότερες πληροφορίες και επίσκεψη :
Τηλ. 6984 - 608835

Εικονική Περιήγηση

 

EXHIBITION INFORMATION

ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΜΟΝΙΜΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ