Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Γ´ Συνάντηση στο Πάρκο «Λογοτεχνία και Ιστορία» Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, Λιβάδια Κοτύλης, Γράμμος

  • Αρχική
  • Εκδηλώσεις
  • Γ´ Συνάντηση στο Πάρκο «Λογοτεχνία και Ιστορία» Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, Λιβάδια Κοτύλης, Γράμμος

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει διήμερη συνάντηση με θέμα «Λογοτεχνία και Ιστορία» το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 στο συνεδριακό κέντρο του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης (θέση Λιβάδια Κοτύλης, Γράμμος).

 

Η διήμερη συνάντηση στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης είναι αφιερωμένη στη λογοτεχνία και τη σχέση της με την ιστορία. Στο τραπέζι θα τεθεί ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, όπως το πώς αντιμετωπίζει ένας λογοτέχνης την ιστορία και ένας ιστορικός τη λογοτεχνία, γιατί ένας συγγραφέας επιλέγει να γράψει ιστορίες που εκτυλίσσονται στο παρελθόν, τι μπορεί να προσφέρει η χρονική απόσταση σε ένα μυθιστόρημα, η δημοφιλία και τα είδη του ιστορικού μυθιστορήματος. Ακόμα, πώς μπορεί η Ιστορία να εγκιβωτίζεται μέσα σε ένα μυθιστόρημα και να το τροφοδοτεί, αν η σχέση μυθοπλασίας και επιστήμης είναι ανταγωνιστική, τα διαφορετικά αλλά και τα συγκλίνοντα πεδία τους, πώς η ιστορία εισχωρεί στη λογοτεχνία και το αντίστροφο. Γι’ αυτά και για πολλά ακόμη θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν διακεκριμένοι σύγχρονοι λογοτέχνες, κριτικοί και θεωρητικοί, καθώς και ιστορικοί.

 

Ο Νίκος Δαββέτας, ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο Βασίλης Γκουρογιάννης, ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης και ο Στρατής Μπουρνάζος θα συζητήσουν με την Ελισάβετ Κοτζιά στο Α΄ Στρογγυλό Τραπέζι το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024. Την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 ο Μανόλης Πιμπλής θα έχει την ευκαιρία στο Β΄ Στρογγυλό Τραπέζι να ανταλλάξει απόψεις για το ιστορικό μυθιστόρημα με τη Ρέα Γαλανάκη, τον Χρήστο Α. Χωμενίδη, τον Βασίλη Τσιαμπούση, τον Ισίδωρο Ζουργό και τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου.

 

Το διήμερο, στον ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς τόπο του Πάρκου, αποτελεί μια ευκαιρία, για το κοινό που θα το παρακολουθήσει, να γνωρίσει σπουδαίους Έλληνες λογοτέχνες, να ακούσει τους προβληματισμούς τους και να συζητήσει μαζί τους.

 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τον επιστημονικό υπεύθυνο του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης.

 

Το διήμερο θα πλαισιωθεί με συναυλία κλασικής μουσικής σε έργα Βιβάλντι, Χέντελ, Μπαχ, Μασνέ, Μότσαρτ, από μέλη του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων αργά το απόγευμα το Σάββατο 13 Ιουλίου.

 

Οι διήμερες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γράμμου.

 

Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης (ΠΕΣ)
θέση Λιβάδια Κοτύλης, Γράμμος
Πληροφορίες για τον ξενώνα και το εστιατόριο: 24670 21853 - 693 670 2271

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, Λιβάδια Κοτύλης, Καστοριά
Ημερομηνίες:

-

Ώρα διεξαγωγής:

Σάββατο: 18:00-21:00
Κυριακή: 11:00-12:30

ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΥΛΙΚΟ