Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δεύτερη μουσική συνάντηση στο πάλκο της έκθεσης

Με μουσικές εξαίσιες  και χορούς μαγευτικούς από τον Πόντο γέμισε ο εκθεσιακός  χώρος του Ιδρύματος της Βουλής, το Σάββατο το βράδυ 26 Νοεμβρίου 2022, στην εκδήλωση που οργάνωσαν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και η Εταιρεία Ποντιακών Μελετών, με τίτλο « Η μουσική του Πόντου. Λυράρηδες του Πόντου». Ήταν η δεύτερη μουσική συνάντηση στο πάλκο της έκθεσης  «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22 (είχε προηγηθεί, στις 24 Σεπτεμβρίου, η αντίστοιχη για τη μουσική της Καππαδοκίας).


Η Άννα Ενεπεκίδου, διευθύντρια υπηρεσιών του Ιδρύματος της Βουλής και συνεπιμελήτρια της έκθεσης, μίλησε  για τη συσσώρευση της συγκίνησης, τις πολλές ιστορίες, σκέψεις και μελωδίες που μας φέρνει η βραδιά.


Ο  γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, αναφέρθηκε στον συνδιοργανωτή της εκδήλωσης, την  Εταιρεία Ποντιακών Μελετών, έναν από τους παλαιότερους επιστημονικούς συλλόγους της χώρας. Και σημείωσε ότι η εκδήλωση είναι ευκαιρία όχι μόνο θυμηθούμε τις δυσκολίες και τις τραγικές στιγμές που έζησαν οι πρόγονοι, αλλά και να γιορτάσουμε την επιβίωση και τη δημιουργία, με το βλέμμα στο σήμερα και το αύριο.


Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ποντιακών Μελετών, Χρήστος Γαλανίδης μίλησε για την ιστορία του σωματείου και τις δυο εξέχουσες μορφές, που υπήρξαν και οι πρώτοι πρόεδροί του:  τον Χρύσανθο, τελευταίο μητροπολίτη Τραπεζούντας και μετέπειτα αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, και τον αρχιμανδρίτη Άνθιμο Παπαδόπουλο, διευθυντή του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών. Αναφέρθηκε στην πλούσια πνευματική και εκδοτική δραστηριότητα, με επίκεντρο το περιοδικό Αρχείον Πόντου  και τα Παραρτήματά του, που αναπτύσσει μέχρι σήμερα η Εταιρεία και έκλεισε χαρακτηρίζοντας τη μουσική το τραγούδι και τον χορό συνεκτικό και ζωτικό ιστό του ποντιακού ελληνισμού.


Στη συνέχεια, ο Ιωάννης Τσανασίδης, καθηγητής μουσικής και υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μίλησε για τη μουσική και τους λυράρηδες του Πόντου. Μας παρουσίασε την πρωτότυπη ερευνητική εργασία του, δουλειά υποδομής στο πεδίο, η οποία βασίστηκε σε πολύχρονη αναζήτηση πηγών και σε πολλές προφορικές μαρτυρίες. Για να μελετήσουμε τη μουσική ενός λαού ή μιας πληθυσμιακής ομάδας,  επισήμανε, πρέπει να μελετήσουμε τους ανθρώπους· και, ταυτόχρονα, μελετώντας τη μουσική μας αποκαλύπτονται νοοτροπίες, αξίες, ήθη, έθιμα, πτυχές του πολιτισμού και της καθημερινότητας. Ο ομιλητής χώρισε σε τρία μέρη την εισήγησή του (Α. Η μουσική του Πόντου, Β. Λυράρηδες που είχαν γεννηθεί στον Πόντο, Γ. Λυράρηδες «δεύτερης γενιάς»). Ανάμεσα στα μέρη της ομιλίας, ο Χρήστος Ναβροζίδης (λύρα-τραγούδι) και ο Νίκος Κουλαξουζίδης (αγγείο- νταούλι) απέδωσαν παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου, όπως το ακριτικό  «Ακρίτας όντες έλαμνεν», την παραλογή «Του Ήλ’ το κάστρον»,   το ιστορικό «Πάρθεν η Ρωμανία» κ.ά.


Η βραδιά έκλεισε, σε κλίμα συγκίνησης, χαράς και έξαρσης, με χορούς από τους άνδρες και τις γυναίκες του συγκροτήματος του Συλλόγου Ποντίων Αργοναύται-Κομνηνοί», με τη συνοδεία των μουσικών Ηλία Αβραμίδη (λύρα) και Παύλου Ταχματζίδη (νταούλι).


 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, Βασ. Σοφίας 11 (είσοδος από την οδό Σέκερη)
Ημερομηνίες:

Ώρα διεξαγωγής:

Σάββατο: 19:00-21:00

ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΥΛΙΚΟ