Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αναγνώσεις στην Έκθεση «Εγώ την αλήθεια…». Συνάντηση πέμπτη, 9.3.2022

Συνεχίστηκαν την Τετάρτη 9 Μαρτίου οι  διαδικτυακές «Αναγνώσεις» στην έκθεση «Εγώ την αλήθεια… Υπομνήματα, Ενθυμήματα, Αφηγήσεις, Διηγήσεις», η οποία παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής. Στη σειρά αυτή, διακεκριμένοι ιστορικοί  και μελετητές φωτίζουν, μέσα από απομνημονεύματα και άλλες μαρτυρίες, ποικίλες όψεις της ιστορίας της  Επανάστασης του 1821.


Η Άννα Ενεπεκίδου,  διευθύντρια υπηρεσιών του Ιδρύματος της Βουλής και επιμελήτρια της έκθεσης «Εγώ την αλήθεια…», αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στη συνάντηση και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους, παρουσίασε τους βασικούς άξονες της έκθεσης. Αναφέρθηκε επίσης στη σειρά «Κείμενα Μνήμης» του Ιδρύματος, στην οποία περιλαμβάνεται και το έργο του Χρήστου Βυζάντιου Ιστορία του τακτικού στρατού 1821-1833,  με εισαγωγή, επιστημονική επιμέλεια και σχόλια του Νίκου Θεοτοκά και του Διονύση Τζάκη. Επισήμανε ότι οι διαδικτυακές αυτές συναντήσεις, όπως και το σύνολο των δράσεων του Ιδρύματος της Βουλής, επιδιώκουν να αποτελέσουν ευκαιρίες για ουσιαστικό διάλογο, ανταλλαγή γνώσης και απόψεων και εν συνεχεία έδωσε τον λόγο στον ιστορικό Διονύση Τζάκη, επίκουρο καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο οποίος μίλησε  με  θέμα «Ο τακτικός στρατός στην Επανάσταση του 1821: η μαρτυρία του Χρήστου Βυζάντιου».


Ο ομιλητής ξεκίνησε από τα  βιογραφικά του Χρ. Βυζάντιου, καθώς και το ιστορικό πλαίσιο της συγγραφής και έκδοσης του έργου  Ιστορία του τακτικού στρατού 1821-1833. Περιέγραψε τις διεργασίες συγκρότησης τακτικού στρατού στη διάρκεια της Επανάστασης και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχε ο συγγραφέας, επισημαίνοντας ότι η εξιστόρησή του επιχειρεί να ανασκευάσει τη σχεδόν καθολική απαξίωση της τακτικής στρατιωτικής οργάνωσης κατά τον Αγώνα και των πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη σταδιοδρομία του Χρ. Βυζάντιου στον ελληνικό τακτικό στρατό από το 1825 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1860, στο συνολικό συγγραφικό και μεταφραστικό του έργο σε ζητήματα στρατιωτικής θεωρίας και ιστορίας, καθώς και στη συμμετοχή του στις αλυτρωτικές εξεγέρσεις των δεκαετιών του 1850 και του 1860. Τέλος, υποστήριξε ότι η προσήλωση του Χρ. Βυζάντιου στη Μεγάλη Ιδέα και η πεποίθησή του ότι ο τακτικός στρατός ήταν το προσφορότερο στρατιωτικό μέσο για την υλοποίησή της, σε σύγκριση με τον άτακτο στρατό και τον ανταρτοπόλεμο, μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε πληρέστερα τις ιδέες που χαρακτηρίζουν τη δημόσια δράση του και διαπερνούν την εξιστόρησή του. 


Ακολούθησε συζήτηση των –διαδικτυακά– παριστάμενων με τον εισηγητή γύρω από τα χαρακτηριστικά του τακτικού στρατού, τη σημασία του εγχειρήματος για το νεοσύστατο κράτος, αλλά και τις αντικειμενικές συνθήκες που ερμηνεύουν τη μερική επιτυχία εκείνης της προσπάθειας.

 

Οι διαδικτυακές «Αναγνώσεις» του Ιδρύματος της Βουλής  πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, ώρα 19.00, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.  Η επόμενη συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη 16  Μαρτίου, με ομιλητή τον Κώστα Φουρναράκη  (δρ Φιλολογίας και  π. προϊστάμενο του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης)  και θέμα «Τα Ποιήματα Τραγικά της Αντωνούσας Καμπουράκη».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διαδικτυακή Εκδήλωση
Ημερομηνίες:

-

Ώρα διεξαγωγής:

Τετάρτη: 19:00-21:00