Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αναγνώσεις στην Έκθεση «Εγώ την αλήθεια…». Συνάντηση δεύτερη, 16.2.2022

  • Αρχική
  • Εκδηλώσεις
  • Αναγνώσεις στην Έκθεση «Εγώ την αλήθεια…». Συνάντηση δεύτερη, 16.2.2022

Συνεχίστηκαν την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου οι  διαδικτυακές «Αναγνώσεις» στην έκθεση «Εγώ την αλήθεια… Υπομνήματα, Ενθυμήματα, Αφηγήσεις, Διηγήσεις», η οποία παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής. Στη σειρά αυτή, διακεκριμένοι ιστορικοί  και μελετητές φωτίζουν, μέσα από απομνημονεύματα και άλλες μαρτυρίες, ποικίλες όψεις της ιστορίας της  Επανάστασης του 1821.


Τη συνάντηση, δεύτερη της σειράς,  άνοιξε η Άννα Ενεπεκίδου,  διευθύντρια υπηρεσιών του Ιδρύματος της Βουλής και επιμελήτρια της έκθεσης. Αφού ευχαρίστησε την ομιλήτρια και τους συμμετέχοντες, επισήμανε ότι οι διαδικτυακές αυτές εκδηλώσεις επιδιώκουν να αποτελέσουν έναν χώρο γνώσης, αναζήτησης και συζήτησης, προεκτείνοντας με τρόπο ουσιαστικό την έκθεση.


Στη συνέχεια τον λόγο  πήρε η Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της επιστημονικής επιτροπής της έκθεσης, η οποία μίλησε με θέμα «Τα Απομνημονεύματα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη». Ο Κολοκοτρώνης, είπε, ξεκινώντας, είναι η πιο επιβλητική και αναγνωρίσιμη μορφή του 1821 και η νίκη στα Δερβενάκια είναι εκείνη που τον έκανε ξακουστό και του προσέδωσε το  εξαιρετικά μεγάλο κύρος του. Η ομιλήτρια, αφού αναφέρθηκε με συντομία σε βιογραφικά και χαρακτηρολογικά  στοιχεία του Κολοκοτρώνη, επικεντρώθηκε σε βασικούς σταθμούς της δράσης του κατά τη διάρκεια του  Αγώνα, παρακολουθώντας τη μεταμόρφωση του στρατιωτικού σε πολιτικό. Μετά το 1825, όπως είπε, το «λιοντάρι» των μαχών και του πολέμου μετατρέπεται σε έναν κατεξοχήν πολιτικό άνδρα. Η Μ. Ευθυμίου έκλεισε την ομιλία της διαβάζοντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα  από τα «Απομνημονεύματα» του Κολοκοτρώνη (τα οποία, ως γνωστόν, κατέγραψε ο Γεώργιος Τερτσέτης), μέσα από τα οποία αναδεικνύονται η λιτή γραφή και το δωρικό του ύφος.


Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, στην οποία κυριάρχησαν θέματα  όπως η «πελοποννησιακότητα» του Κολοκοτρώνη, οι δεσμοί του με την Αγγλία και τη Ρωσία,  οι συγκλίσεις και οι  αποκλίσεις μεταξύ της αυτοεικόνας του απομνημονευματογράφου και της εικόνας που διαμορφώνει ο ερευνητής, καθώς και   ο ρόλος της δημόσιας ιστορίας και οι παράγοντες που την επηρεάζουν.


Οι διαδικτυακές «Αναγνώσεις» του Ιδρύματος της Βουλής  πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, ώρα 19.00, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.  Η επόμενη συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη 23  Φεβρουαρίου, με  ομιλητή  τον ομότιμο καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Πέτρο Πιζάνια και θέμα «Οι ελληνικές ηγετικές ομάδες στην αρχή της Επανάστασης: μέσα από τα Απομνημονεύματα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Κανέλλου Δεληγιάννη, του Νικολάου Κασομούλη». 
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διαδικτυακή Εκδήλωση
Ημερομηνίες:

-

Ώρα διεξαγωγής:

Τετάρτη: 19:00-21:00