Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τα Απομνημονεύματα πολεμικά του Χριστόφορου Περραιβού, μια σημαντική μαρτυρία για τη στρατιωτική ιστορία και την ιστορία των νοοτροπιών του 1821.

  • Αρχική
  • Blogs
  • admin's blog
  • Τα Απομνημονεύματα πολεμικά του Χριστόφορου Περραιβού, μια σημαντική μαρτυρία για τη στρατιωτική ιστορία και την ιστορία των νοοτροπιών του 1821.

Τα Απομνημονεύματα πολεμικά του Χριστόφορου Περραιβού, μια σημαντική μαρτυρία για τη στρατιωτική ιστορία και την ιστορία των νοοτροπιών του 1821.

Χριστόφορος Περραιβός, Απομνημονεύματα πολεμικά διαφόρων μαχών συγκροτηθεισών μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών…, εισαγωγή - επιστημονική επιμέλεια - σχόλια: Στέφανος Παπαγεωργίου, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Αθήνα 2019, 472 σελ., 18 ευρώ

Μόλις κυκλοφόρησαν, από τις εκδόσεις του Ιδρύματος Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, τα Απομνημονεύματα πολεμικά του Χριστόφορου Περραιβού, δεύτερος τόμος της σειράς «Κείμενα Μνήμης»  (διευθυντής:  Παντελής Μπουκάλας), με εισαγωγή, επιστημονική επιμέλεια και σχόλια του ιστορικού Στέφανου Παπαγεωργίου, ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου.

Tα απομνημονεύματα του Χριστόφορου Περραιβού, συντρόφου του Ρήγα, απόστολου της Φιλικής και στρατηγού του Αγώνα, είναι το πρώτο αυτοβιογραφικό κείμενο αγωνιστή της Επανάστασης το οποίο τυπώθηκε και κυκλοφόρησε στην ελεύθερη Ελλάδα, το 1836. Καλύπτουν όλη την επαναστατική περίοδο και επικεντρώνονται στις πολεμικές επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχε ο συγγραφέας.

Το κείμενο, παρόλο που διακρίνεται από έντονη υποκειμενικότητα, καθώς και από διάθεση αυτοπροβολής και δικαίωσης –στοιχεία που απαντούν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σε όλα τα αυτοβιογραφικά κείμενα–, αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό τεκμήριο, εάν ενταχθεί στο πεδίο της ιστορίας των συμπεριφορών και νοοτροπιών, αφού αποτελεί και μια δημόσια έκθεση της ταυτότητας του συγγραφέα.

Όπως σημειώνει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Παντελής Μπουκάλας, «και μόνο η θερμότητα που κυριεύει ένα κείμενο κατά τα λοιπά ψυχρό, όταν γίνεται λόγος για τις πληγές που ανοίγει η διχόνοια, είτε στα πεδία των μαχών είτε στα πεδία των πολιτικών συγκρούσεων ανάμεσα σε ματαιόδοξα άτομα ή εξουσιόφιλες φατρίες, θα αρκούσε για να συστήσει τα Απομνημονεύματα του Χριστόφορου Περραιβού ως ανάγνωσμα υψηλής παιδευτικής αξίας. Το συμπέρασμα του αγωνιστή του ’21 είναι απλούστατο: “Ἀφ’ ὅλας τὰς ὁποίας ἐκερδίσαμεν νίκας ἕως τῆς σήμερον κατὰ τῶν ἐχθρῶν, ἡ ἐνδοξοτέρα, ἡ ἀθάνατος καὶ ἡ σωτήριος διὰ τὸ ἔθνος μας εἶναι τὸ νὰ καταπαύσωμεν αὐτὴν τὴν κατηραμένην καὶ ὀλέθριον διχόνοιαν”».

Η εκτενής εισαγωγή, τα αναλυτικά σχόλια, το γλωσσάρι και το ευρετήριο βοηθούν τον σύγχρονο αναγνώστη να προσεγγίσει και να κατανοήσει το σημαντικό αυτό τεκμήριο.


Η σειρά «Κείμενα Μνήμης», που εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2019 με τα Απομνημονεύματα της δευτέρας πολιορκίας του Μεσολογγίου του Αρτέμιου Ν. Μίχου (εισαγωγές, επιστημονική επιμέλεια, σχόλια:  Μαρία Ευθυμίου, Βαγγέλης Σαράφης), εντάσσεται στον κύκλο δράσεων «1821-2021: 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821», με τον οποίο το Ίδρυμα της Βουλής μετέχει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου του Αγώνα.

Περισσότερα εδώ

Φίλτρα Αναζήτησης