Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η Βουλή τιμά με τη συγγραφή βιβλίου τους Έλληνες Εβραίους που διετέλεσαν μέλη της

  • Αρχική
  • Blogs
  • admin's blog
  • Η Βουλή τιμά με τη συγγραφή βιβλίου τους Έλληνες Εβραίους που διετέλεσαν μέλη της

Η Βουλή τιμά με τη συγγραφή βιβλίου τους Έλληνες Εβραίους που διετέλεσαν μέλη της

Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου  Πετσάλνικου, το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία εξέδωσε το βιβλίο με τίτλο: «Οι Ισραηλίτες βουλευτές στο ελληνικό Κοινοβούλιο (1915-1936)», αποτίοντας φόρο τιμής στους Έλληνες Εβραίους που διετέλεσαν μέλη της Βουλής, ιδιαίτερα στην περίοδο του Μεσοπολέμου.

Η παρουσίαση του βιβλίου, το οποίο συνέγραψε ο κ. Λέων Α. Ναρ, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Στην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, παρευρέθησαν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος και οι πρώην Πρόεδροι του Κοινοβουλίου κ. Άννα Μπενάκη- Ψαρούδα και κ. Δημήτρης Σιούφας.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος τόνισε ότι «η τιμητική αυτή έκδοση ήταν επιβεβλημένη για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της μνήμης των Ελλήνων Εβραίων βουλευτών που προσέφεραν στο παρελθόν τις υπηρεσίες τους στον υπέρτατο δημοκρατικό θεσμό της χώρας».

Χαρακτηριστικά, ο κ. Πετσάλνικος ανέφερε ότι στα χρόνια από το 1915 έως το 1936 και σε 13 συνολικά εκλογικές αναμετρήσεις (10 βουλευτικές, μία επαναληπτική και δύο γερουσιαστικές) πολιτεύτηκαν 58 Έλληνες Εβραίοι, ενώ οι έδρες που κατέλαβαν στο διάστημα αυτό ήταν 32.

Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε ειδική μνεία και στους χιλιάδες των Ελλήνων Εβραίων που πολέμησαν στις τάξεις του ελληνικού στρατού κατά το Έπος του ’40. «Είναι γνωστό, άλλωστε -όπως είπε- ότι ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός που έπεσε ηρωικά στη Μάχη της Πίνδου ήταν ο εβραϊκού θρησκεύματος Συνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής». Ιδιαίτερα επεσήμανε την αρμονική συνύπαρξη των εβραίων και των χριστιανών αναφέροντας την πρακτική που ακολουθούσαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ελληνικές αστυνομικές και χριστιανικές εκκλησιαστικές αρχές, εφοδιάζοντας τους Έλληνες Εβραίους με πιστοποιητικά βαπτίσεως και αστυνομικές ταυτότητες, όπου ως θρήσκευμα αναγραφόταν «χριστιανός ορθόδοξος». 

Ο κ. Πετσάλνικος, αναφερόμενος στο σύγχρονο ελληνισμό, τόνισε πως αυτός «διαμορφώθηκε και μέσα από την αλληλεπίδραση των διαφορετικών θρησκευτικών και εθνοτικών κοινοτήτων» και πρόσθεσε ότι «οι εμπειρίες του παρελθόντος, οι πόλεμοι, τα ειδεχθή εγκλήματα των γενοκτονιών του 20ού αιώνα, επιβεβαίωσαν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι ο θρησκευτικός φανατισμός, ο εθνικισμός και η μισαλλοδοξία οδηγούν σε ολέθριες καταστάσεις».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πετσάλνικος, «η μελέτη του κ. Ναρ μάς υπενθυμίζει ότι η πρόταξη της έννοιας του πολίτη, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η απαλλαγή από προκαταλήψεις και στερεότυπα και ο απόλυτος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν δείγμα δημοκρατικού πολιτισμού και γνώμονα μιας ουσιαστικά δημοκρατικής κοινωνίας». Υπενθυμίζεται πως το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει ορίσει, ήδη από το 2004, την 27η Ιανουαρίου ως Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και των χιλιάδων θυμάτων Ελλήνων Εβραίων.

Φίλτρα Αναζήτησης