Η πορεία του Μακεδονικού, ως προνομιακού και «ευαίσθητου» θέματος της ελληνικής πολιτικής συζήτησης, έχει αρκετά κεφάλαια και υποκεφάλαια, που δεν ενδιαφέρουν μόνον τη δημόσια ιστορία του διπλωματικού ζητήματος. Αφορούν, επίσης, τη γενικότερη πρόσληψη της Μακεδονίας ως μιας περιοχής με διακριτά χαρακτηριστικά και προβλήματα, τα οποία επιτάσσουν μια διαφορετική –αν όχι ειδική– αντιμετώπιση από το εθνικό κέντρο.
Η συζήτηση αυτή διεξάγεται μέσω κάθε είδους εκδόσεων και διά του Τύπου, αλλά το επίκεντρό της είναι το ελληνικό Κοινοβούλιο. Εκεί, μέσα από τις τοποθετήσεις βουλευτών και υπουργών, ειδικά όσων, μετά το 1912, εκπροσωπούσαν τις μακεδονικές εκλογικές περιφέρειες, αναδεικνύονται η μεταβαλλόμενη σημασία της Μακεδονίας ως συμβόλου και οι τρόποι διαχείρισης της εικόνας αλλά και των προβλημάτων της ως ελληνικής επαρχίας, ανάλογα με τις ιδιαίτερες πολιτικές ανάγκες και τον πολιτικό λόγο κάθε εποχής.
Στον τόμο, που αποτελεί συνέκδοση του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (IMMA), γράφουν οι:
Κωνσταντίνος Διώγος
Κωνσταντίνος Δουκάκης
Βασίλης Κολλάρος
Δημήτρης Λυβάνιος
Ελευθερία Μαντά
Βασιλική Μπουραντά
Ανδρέας Μπουρούτης
Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου