Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Απολογιστικό: Εκδήλωση αφιερωμένη στον Παναγή Παπαληγούρα

Απολογιστικό: Εκδήλωση αφιερωμένη στον Παναγή Παπαληγούρα

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων, την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία τίμησε τη μνήμη του Παναγή Παπαληγούρα (1917-1993), πολιτικού άνδρα που άσκησε καίριες αρμοδιότητες στην οικονομική πολιτική σε κρίσιμες περιόδους –από τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση μέχρι τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην EOK. 

Ανοίγοντας τον κύκλο των εισηγήσεων, ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιχείρησε μία ιστορική αναδρομή στις πνευματικές προϋποθέσεις και στην εξέλιξη της ιδεολογικοπολιτικής συγκρότησης του Παναγή Παπαληγούρα: o «ρεαλιστικός φιλελευθερισμός», που χαρακτηρίζει τη σκέψη και την πολιτική του πράξη, διαφοροποιείται από τον κλασικό φιλελευθερισμό του 19ου αιώνα, αναγνωρίζοντας, παράλληλα με την ελευθερία της αγοράς, τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους και την ανάγκη άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος είναι και ο συγγραφέας της βιογραφίας του Παναγή Παπαληγούρα που πρόκειται να εκδοθεί από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων στη σειρά «Βιογραφίες Πολιτικών».

    

Στην εισήγησή του «Κράτος και ανάπτυξη στη μεταπολεμική Ελλάδα», ο Σωτήρης Ριζάς, διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, επικεντρώθηκε στη θητεία του Παναγή Παπαληγούρα ως υπουργού Συντονισμού (1961-1963) στην κυβέρνηση της ΕΡΕ υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τόνισε τη σημαντική συμβολή του στις προσπάθειες για την επίτευξη νομισματικής σταθερότητας, αυτοδύναμης ανάπτυξης και πλήρους απασχόλησης, ενώ αναφέρθηκε στην απόπειρα «βαθείας τομής» με την πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης του 1963, που στόχευε στη θεσμική θωράκιση της συγκεκριμένης αναπτυξιακής πολικής.

    

Τέλος, η Κωνσταντίνα E. Μπότσιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικής και Διεθνούς Ιστορίας (ΚΕΔΙΣ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αναφέρθηκε στο όραμα του Παναγή Παπαληγούρα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας: από την ακαδημαϊκή του ενασχόληση με το ζήτημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης στο πλαίσιο μιας «θεωρίας της διεθνούς κοινωνίας» στην ενεργό συμβολή του από κυβερνητικές θέσεις ευθύνης στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας,  από τις συμφωνίες σύνδεσης της δεκαετίας του ’50 έως την τελωνειακή ένωση του 1961 και από τη Σύμβαση Προσχώρησης του 1979 έως την πλήρη ένταξη στην ΕΟΚ το 1981. 

    

Την ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε τις εισηγήσεις, όπως και την όλη εκδήλωση, συντόνισε ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, βουλευτές, καθώς και έγκριτοι πανεπιστημιακοί και ερευνητές. Από το Ίδρυμα της Βουλής παρέστησαν η Γενική Γραμματέας, κα Νίκη Μαρωνίτη, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, κ. Τάσος Σακελλαρόπουλος, και μέλη της Εκτελεστικής και της Επιστημονικής Επιτροπής.

 
 

 

Φίλτρα Αναζήτησης