Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Holiday block

27/10/2022, 28/10/2022, 17/11/2022,

Αναβαθμισμένη και δυναμική η παρουσία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

  • Αρχική
  • Αναβαθμισμένη και δυναμική η παρουσία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Αναβαθμισμένη και δυναμική η παρουσία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων συμμετείχε δυναμικά στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (9-12 Μαΐου 2019), με αναβαθμισμένη την παρουσία του, προβάλλοντας το σύνολο της εκδοτικής του παραγωγής, αλλά και όλο το φάσμα των δράσεών του, που περιλαμβάνει τους τομείς των εκθέσεων, των εκπαιδευτικών δράσεων, των ερευνητικών προγραμμάτων και ευρύτερα των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

        

Τη διοργάνωση εγκαινίασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά η οποία αναφέρθηκε στον «Οργανισμό Βιβλίου και Πολιτισμού», που έρχεται στη Βουλή προς ψήφιση για να καλύψει το κενό που υπάρχει στον χώρο του βιβλίου μετά τη βίαιη διακοπή λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Την ανάγκη να έχει η ΔΕΒΘ εντονότερη παρουσία στη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης. Στη μεγάλη παρουσία του κόσμου στη 16η ΔΕΒΘ αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, σημειώνοντας πως το βιβλίο εξακολουθεί να είναι ένα από τα μείζονα, αν όχι το μείζον, πολιτιστικά διακυβεύματα στον κόσμο. Μίλησαν επίσης, μεταξύ άλλων επισήμων, η εκπρόσωπος των Ελλήνων εκδοτών Πόλα Καπόλα και ο διευθυντής της 16ης ΔΕΒΘ Μανώλης Πιμπλής. Λόγω των κοινοβουλευτικών εξελίξεων για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου. Η Βουλή των Ελλήνων στηρίζει για μία ακόμη χρονιά το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού που είναι ο κύριος διοργανωτής της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

    

Στο περίπτερο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, το κοινό είχε την ευκαιρία  να ξεφυλλίσει τις νέες και τις παλαιότερες εκδόσεις –μελέτες, πρακτικά συνεδρίων και ημερίδων, ειδικά αφιερώματα, καταλόγους εκθέσεων κ.ά.– αλλά και να ενημερωθεί για το τρέχον εκδοτικό του πρόγραμμα που, αυτή τη χρονιά, περιλαμβάνει τους πρώτους τόμους της σειράς «Κείμενα Μνήμης» –μέρος του αφιερωματικού έργου 1821-2021: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση– με σχολιασμένα και επιμελημένα αρχειακά κείμενα της Επανάστασης. 

    

Στους χώρους της ΔΕΘ-HELEXPO φιλοξενήθηκε μέρος της έκθεσης «Πολεμώντας για την Ειρήνη: Ελλάδα – Ιταλία – Ισπανία στη δεκαετία του ’80», ενώ, την Παρασκευή 10 Μαΐου, διοργανώθηκε  θεματική εκδήλωση για το κίνημα ειρήνης στη Θεσσαλονίκη. Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε η γενική γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, Νίκη Μαρωνίτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μίλησαν ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, ο οποίος έκανε μία ιστορική ανασκόπηση του προδικτατορικού κινήματος ειρήνης με ιδιαίτερη αναφορά στη δράση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και η Μαρία Καβάλα, επίκουρη καθηγήτρια στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η οποία σκιαγράφησε την πορεία του κινήματος ειρήνης μετά τη μεταπολίτευση και τη συμβολή των ειρηνιστικών οργανώσεων της εποχής. Στη συζήτηση που ακολούθησε, ξεχώρισε η βιωματική μαρτυρία της Καίτης Τσαρουχά, κόρης του βουλευτή της ΕΔΑ Γιώργου Τσαρουχά, ενός από τους πρώτους αγωνιστές κατά της χούντας των συνταγματαρχών, ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια βασανιστηρίων, μετά τη σύλληψή του, στις 9 Μαΐου του 1968. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο γενικός γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων Κώστας Αθανασίου, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής και υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Τάσος Σακελλαρόπουλος, καθώς και μέλη της Εκτελεστικής και της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής.

    

Στον απόηχο του συνεδρίου «1821 και Απομνημόνευμα. Ιστορική χρήση και ιστοριογραφική γνώση» που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής τον περασμένο Μάρτιο αλλά και της έκδοσης του πρώτου τόμου της σειράς «Κείμενα Μνήμης» Απομνημονεύματα της δευτέρας πολιορκίας του Μεσολογγίου του αγωνιστή Αρτέμιου Ν. Μίχου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 11 Μαΐου 2019 εκδήλωση με τίτλο «Το απομνημόνευμα ως μαρτυρία και ως ιστορική πηγή». Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων Τάσος Σακελλαρόπουλος, μίλησαν η Ιωάννα Ναούμ επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, η οποία αναφέρθηκε στις μαρτυρίες των αγωνιστών του 19ου αιώνα και τα μεθοδολογικά προβλήματα της χρήσης των μαρτυριών τους ως ιστορικής πηγής, και η  Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία επικεντρώθηκε στην ιστορική διάσταση της αυτοβιογραφικής αφήγησης. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ως εκπρόσωπος του  προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, η γενική γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, Νίκη Μαρωνίτη, και μέλη της Εκτελεστικής και της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος.

        

 

Φωτοφραφίες: Γιώργος Παπαθανασίου