Με την παρουσία επιφανών προσωπικοτήτων του κοινοβουλευτικού μας βίου και πλήθους κόσμου εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Αν. Τασούλα, την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019, η έκθεση «Βουλή των Ελλήνων. Οι σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών» στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής.
Ανοίγοντας την εκδήλωση η κ. Μυρτώ Καρακωστάνογλου, προϊσταμένη του Τμήματος Εκθέσεων του Ιδρύματος της Βουλής και καλλιτεχνική επιμελήτρια της έκθεσης, αναφέρθηκε εν συντομία στη φιλοσοφία και στον σκοπό της έκθεσης.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας, ξεκίνησε την ομιλία του με την επισήμανση ότι η έκθεση ταιριάζει απολύτως με τον πυρήνα του σκοπού του Ιδρύματος της Βουλής: τη διάδοση της ιστορίας και των αρχών του κοινοβουλευτισμού. Αναφερόμενος στον Γεώργιο Ράλλη και στο βιβλίο που εξέδωσε μεσούσης της δικτατορίας, το 1971, ως απάντηση στις επικρίσεις του δικτατορικού καθεστώτος περί φαυλοκρατίας του πολιτικού κόσμου, σημείωσε ότι η μεγέθυνση και η επίδοση της χώρας μετά την ανεξαρτησία, από το 1830 έως σήμερα, οφείλεται κατεξοχήν στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα, προσθέτοντας ότι «υπήρξαμε το καλύτερο και το νεότερο κοινοβουλευτικό παράδειγμα σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Συμφωνώντας με τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο, ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι το θεσμικό οπλοστάσιο προηγείτο της κοινωνικής πραγματικότητας, οδηγώντας την χώρα προς τη Δύση και τον εκσυγχρονισμό: «ήμασταν θεσμικά μια χώρα στη νεωτερικότητα όταν η κοινωνία ήταν ακόμη στην προνεωτερική εποχή. Ο κοινοβουλευτισμός είναι η οδός μέσω της οποίας πράξαμε ‘κεχαρισμένα τοις θεοίς’ και νικήσαμε τη μοίρα μας». Και κατέληξε με τη διαπίστωση: «Η λαϊκή κυριαρχία, που είναι η πηγή της εξουσίας, δεν συνεπάγεται μόνο τη δύναμη του Λαού που την μεταβιβάζει στους αντιπροσώπους του, αλλά συνεπάγεται και την ευθύνη του Λαού, γιατί είναι νόμισμα με δύο όψεις. Δεν είναι μόνο η ισχύς, είναι και η ευθύνη».
Στη συνέχεια η γενική γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, κ. Νίκη Μαρωνίτη, τόνισε ότι η έκθεση, ενταγμένη στον ευρύτερο κύκλο του προγράμματος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, βρίσκεται στον πυρήνα της εξωστρεφούς πολιτιστικής πορεία του Ιδρύματος, όπως αυτή ακολουθείται προγραμματικά και συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Εστιάζοντας όχι μόνο στο ιστορικό παρελθόν αλλά και στο δυναμικό παρόν, ο ελληνικός κοινοβουλευτισμός, η αφετηρία οι τροπές και οι καμπές του, οι ασυνέχειες, βρίσκονται στο επίκεντρο των ερμηνευτικών σχημάτων για τη μακρά πορεία του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κοινωνίας, προτάσεων που επιχειρούν με νέους όρους να αναδείξουν τη σημασία της προδρομικής εισαγωγής των αντιπροσωπευτικών θεσμών στη χώρα μας. Αποσκοπώντας στην καλλιέργεια μιας στέρεης δημοκρατικής κουλτούρας, επιχειρούν να εντάξουν παραγωγικά και όχι αξιολογικά το ελληνικό πολιτειακό παράδειγμα στο ευρύτερο διεθνές πλαίσιο και στην ευρύτερη προβληματική του. Η έκθεση δεν εξαντλείται σε μια αφήγηση πολιτικής ιστορίας, αλλά συνδιαλέγεται με πτυχές της ιστορίας των ιδεών και των νοοτροπιών, με την ιστορία της αυτοσυνειδησίας της ελληνικής κοινωνίας στον μακρό χρόνο. Φιλοδοξώντας να προσφέρει ένα φιλόξενο και ανοιχτό πλαίσιο διαλόγου, η έκθεση προβλέπεται να ταξιδέψει στο Ναύπλιο και την Κέρκυρα, εμπλουτισμένη με νέα τεκμήρια και υλικό. Καταλήγοντας, εξέφρασε τις ευχαριστίες της στους συντελεστές του συλλογικού αυτού εγχειρήματος, αρχής γενομένης από τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής κ.κ. Νίκο Αλιβιζάτο, Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Ηλία Νικολακόπουλο, Τάσο Σακελλαρόπουλο και Ευάνθη Χατζηβασιλείου.
Τέλος, ο επιστημονικός επιμελητής της έκθεσης κ. Γιώργος Σταθακόπουλος αφού ευχαρίστησε τους φορείς που προσέφεραν τεκμήρια και αρχειακό υλικό, ανέλυσε τις κατευθυντήριες γραμμές για την περιήγηση και περιέγραψε διεξοδικά τη διάρθρωση της έκθεσης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο τέως πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής κ.κ. Απόστολος Κακλαμάνης και Φίλιππος Πετσάλνικος, υπουργοί και πρώην υπουργοί.
Παρέστησαν οι αντιπρόεδροι της Βουλής κ.κ. Αθανάσιος Μπούρας, Γεώργιος Λαμπρούλης, Απόστολος Αβδελάς, ο γενικός γραμματέας της Βουλής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής, κ. Γεώργιος Μυλωνάκης, ο ειδικός γραμματέας της Βουλής κ. Βασίλειος Μπαγιώκος, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών ομάδων, βουλευτές, καθώς και μέλη της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.
Από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, εκτός από τη γενική γραμματέα, κ. Νίκη Μαρωνίτη, παρέστησαν ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Τάσος Σακελλαρόπουλος, και μέλη της Εκτελεστικής και της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος.