Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το Ίδρυμα της Βουλής στην 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

  • Αρχική
  • Το Ίδρυμα της Βουλής στην 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία συμμετείχε φέτος δυναμικά στην 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Στο περίπτερό του οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ξεφυλλίσουν και να αγοράσουν δοκίμια, επιμελημένες εκδόσεις πηγών, μελετήματα ιστορικού και κοινοβουλευτικού περιεχομένου, μεταφράσεις κομβικών έργων, πολιτικές βιογραφίες, λευκώματα και πρακτικά συνεδρίων και ημερίδων, αλλά και να ανατρέξουν, μέσα από το πλούσιο ενημερωτικό υλικό, σε όλες τις δραστηριότητες του θεσμού, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στο ανάπτυγμα των τελευταίων χρόνων.

Την έκθεση εγκαινίασε με ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης το απόγευμα της Πέμπτης 3 Μαΐου στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ HELEXPO και περιηγήθηκε στα πολύχρωμα περίπτερα της, καθώς και στους χώρους εκδηλώσεων.

 

Σε συνάρτηση με τους θεματικούς άξονες της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν από την πλευρά του Ιδρύματος δύο εκδηλώσεις, που έτυχαν θερμής υποδοχής.

 

Στην πρώτη την Παρασκευή 4 Μαΐου με τίτλο « 1821- 2021: Ανιχνεύοντας το νόημα μιας επετείου» , οι ομιλητές τοποθετήθηκαν γύρω από την ιστοριογραφική σημασία του απομνημονεύματος ως πηγής, τις απουσίες και τα ελλείματα της αρχειακής υποδομής για την Ελληνική Επανάσταση, καθώς και για τις πολιτικές μνήμης και λήθης που διαμορφώθηκαν στη μακρά διάρκεια με άξονα το μείζον αυτό ιστορικό γεγονός.

 

Και στη δεύτερη το Σάββατο 5 Μαΐου, με αφορμή το βιβλίο του Ηλία Νικολακόπουλου « Ηλίας Ηλίου» που εξέδωσε το Ίδρυμα της Βουλής, συζητήθηκαν τα καίρια κοινωνικοπολιτικά φαινόμενα που προσδιόρισαν τη μετεμφυλιακή/προδικτατορική περίοδο στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάστηκε ευρύτερα η συμβολή του Ηλία Ηλιού για την αποκατάσταση της ομαλότητας κατά τις έντονες και τραυματικές εκείνες δεκαετίες.

 

Παράλληλα, στον εκθεσιακό χώρο του περιπτέρου 13 στην έκθεση « Δρόμοι Επιβίωσης» του Ιδρύματος της Βουλής, εκτέθηκαν μέσα από πλούσιο και ευαίσθητο φωτογραφικό υλικό στιγμές της δύσκολης πορείας που ακολούθησαν οι πρόσφυγες από τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής στην Ελλάδα. Με άξονα την θεματική της έκθεσης και ευρύτερα την αποδοχή της « διαφορετικότητας» , πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθυνόμενο σε μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου των σχολείων της Θεσσαλονίκης.

Τέλος, εντός του πλαισίου των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, φιλοξενήθηκε στην πολύχρωμη « Παιδική Γωνία» το « Εργαστήρι Δημοκρατίας» , μέσα από το οποίο μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου είχαν τη δυνατότητα, συμμετέχοντας σε βιωματικές διαδικασίες, να προβληματιστούν γύρω από ζητήματα δημοκρατίας, αλληλεγγύης και ανεκτικότητας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΔΕΘ HELEXPO
Ημερομηνίες:

ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΥΛΙΚΟ