Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

«Συζητήσεις στην έκθεση» - Οι αγνοούμενοι του 1974

Στους αγνοούμενους του 1974 ήταν αφιερωμένη η πρώτη εκδήλωση του κύκλου ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ που διοργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Καπνεργοστάσιο, στον εκθεσιακό χώρο που φιλοξενεί την έκθεση  «Κύπρος 1974: η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων».


Την εκδήλωση άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος, καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου ο οποίος αναφέρθηκε στην έκθεση, την αγαστή συνεργασία με την κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων και την προσπάθεια και πρόθεση οι «Συζητήσεις στην έκθεση» να διαμορφώσουν έναν χώρο σκέψης, διαλόγου και προβληματισμού. Ο πρέσβης της Κύπρου, Σταύρος Αυγουστίδης, χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Ιδρύματος της Βουλής να προβάλει ένα θέμα τόσο οδυνηρό για την κυπριακή κοινωνία και ιστορία και ευχαρίστησε τους ομιλητές και την ομιλήτρια. 


Πού βρισκόμαστε τώρα, 50 χρόνια μετά σχετικά με το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων;    Τι περιμένουν οι συγγενείς των αγνοουμένων; Τι μπορεί να γίνει; Ποια απόφαση έχει πάρει το  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Ποια είναι η ψυχολογική και η κοινωνική διάσταση του ζητήματος; Ποιες είναι οι επιπτώσεις στους συγγενείς των θυμάτων;


Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που έθεσε ο συντονιστής, δημοσιογράφος Θεόδωρος Γεωργακόπουλος, και απάντησαν με γνώση και ουσία οι εκλεκτοί καλεσμένοι της πρώτης συζήτησης στην έκθεση, ο καθένας από τη δική του οπτική. 


Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Λίνος Αλέξανδρος Σισιλιάνος, αναφέρθηκε ευσύνοπτα και περιεκτικά στην πορεία των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη σημασία των αποφάσεων, τα ανθρώπινα δικαιώματα που θίγονται στην περίπτωση των αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας, αλλά και την πορεία της εκτέλεσης των αποφάσεων του Δικαστηρίου.


Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας, Μαρία Καλμπουρτζή, μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συγγενείς των αγνοουμένων, 50 χρόνια μετά την τουρκική συμβολή, για το τραύμα που παραμένει ανοικτό, για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο των αγνοουμένων όσο και των συγγενών, για την απουσία, τη σιωπή και την ελπίδα και για το τεράστιο ανθρωπιστικό ζήτημα που παραμένει ανεπούλωτο. 


Ο Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας - Ψυχαναλυτής, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Σπαράγματα της γλυκείας χώρας, Μιχάλης Πέτρου, αναφέρθηκε στην κοινωνική αντιμετώπιση του ζητήματος και την πολιτική του διαχείριση.  Σημείωσε ότι «στην Κύπρο ο αγνοούμενος δεν βιώνεται ως απώλεια, η οποία θα οδηγούσε στο πένθος. Βιώνεται ως απουσία, που συντηρεί τον θρήνο· δηλαδή την ελπίδα και την οδύνη αντάμα. Διότι η απώλεια είναι οριστική, ενώ η απουσία είναι μια δυνητική παρουσία, μια υπόσχεση επιστροφής».

 

Ακολούθησε ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των ομιλητών αλλά και των παρευρισκόμενων.


Η επόμενη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025 με θέμα τη λογοτεχνία. 
 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εκθεσιακός Χώρος, Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο
Ημερομηνίες:

Ώρα διεξαγωγής:

Τετάρτη: 18:30-20:00

ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΥΛΙΚΟ