Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κύκλος εκδηλώσεων «Συζητήσεις στην έκθεση» - ΣΥΖΗΤΗΣΗ 3

«Προστασία της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς: αρχαιοκαπηλία, επαναπατρισμοί, το παρόν και το μέλλον των μνημείων» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 4 Ιουνίου στις 19:00 στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (Λένορμαν 218).


Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο της έκθεσης «Κύπρος 1974: Η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων», οργάνωσε σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Συζητήσεις στην έκθεση». 


Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η εστίαση σε θεματικές όπως η προσέγγιση του 1974 μέσα από τη λογοτεχνία, η σύληση της πολιτιστικής κληρονομιάς μετά την τουρκική εισβολή, ζητήματα μνήμης και διαχείρισης του τραύματος, ο ρόλος των προφορικών μαρτυριών και το βίωμα των προσφύγων. Η πρώτη εκδήλωση του κύκλου, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025, ήταν αφιερωμένη στους αγνοούμενους του 1974. Η δεύτερη εκδήλωση-συζήτηση διερεύνησε τη σημασία της λογοτεχνίας στη διαχείριση του τραύματος, ατομικά και συλλογικά.

Η τρίτη και τελευταία εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Προστασία της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς: αρχαιοκαπηλία, επαναπατρισμοί, το παρόν και το μέλλον των μνημείων», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 4 Ιουνίου στις 19:00 στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (Λένορμαν 218). 

 

Η τουρκική εισβολή επέφερε μεγάλο πλήγμα στην υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά της κατεχόμενης Κύπρου, όπως λεηλασίες, καταστροφές, βανδαλισμοί ή αλλοίωση της χρήσης των εκκλησιών, αρπαγή, απώλεια και καταστροφή έργων τέχνης, συλλογών βιβλιοθηκών και μουσείων, αλλά και αρχαιολογικών χώρων.  Τι γίνεται σήμερα; Είναι αναστρέψιμη η καταστροφή; Ποιο είναι το διεθνές νομικό πλαίσιο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των κυπριακών αρχαιοτήτων ειδικότερα; Ποιος είναι ο ρόλος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά και το έργο αποκατάστασης που έχει αναληφθεί με δικοινοτική συνεργασία; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που έθεσε η Δρ. Αικατερίνη Μπούρα, πρέσβης ε.τ. η οποία συντόνισε την εξαιρετικά ουσιαστική παρουσίαση και συζήτηση για το θέμα. 


Την εκδήλωση άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος, καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τους εκλεκτούς συν-ομιλητές για την παρουσία τους και συμμετοχή στην προσπάθεια και πρόθεση οι «Συζητήσεις στην έκθεση» να διαμορφώσουν έναν χώρο σκέψης, διαλόγου και προβληματισμού. Ο Διευθυντής του Σπιτιού της Κύπρου, Διομήδης Νικήτα, μετέφερε τον χαιρετισμό του πρέσβη της Κύπρου, Σταύρου Αυγουστίδη, ευχαρίστησε θερμά τα στελέχη του Ιδρύματος της Βουλής για την πρωτοβουλία του Ιδρύματος της Βουλής καθώς και τους ομιλητές και τη συντονίστρια της εκδήλωσης. 


Στη συνέχεια, η Δρ. Μπούρα παρουσίασε τις ομιλήτριες και τον ομιλητή καθώς και το πλούσιο έργο τους και συνεισφορά στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, και έδωσε το λόγο στους ομιλητές, θέτοντας ερωτήματα.  Η αρχαιολογική λειτουργός Α’ του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, Ευθυμία Άλφα, παρουσίασε ένα εικονογραφημένο ιστορικό των λεηλασιών που έχει υποστεί η κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά, ξεκινώντας από τα τέλη του 19ου αιώνα και καταλήγοντας στο πλήγμα που επέφερε η εισβολή καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Τμήμα Αρχαιοτήτων σήμερα.   Η καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ειρήνη Σταματούδη, αναφέρθηκε ευσύνοπτα και ουσιαστικά στο διεθνές καθεστώς, στις προβλέψεις της Σύμβασης της Χάγης και τα διεθνή πρωτόκολλα που τη συμπλήρωσαν καθώς και στο γεγονός της μετατροπής της Σύμβασης σε εθιμικό δίκαιο, αλλά και στην καταστρατήγησή της, κυρίως σε περιόδους πολέμου και κατοχής. Ο πρώην βουλευτής και πρώην επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκης Χατζηδημητρίου, παρουσίασε την ιστορία της δημιουργίας της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, το όραμα των μελών της Επιτροπής, τις προκλήσεις της 17ετούς μέχρι σήμερα πορείας της και το έργο διάσωσης 170 μνημείων, εκκλησιών, τζαμιών, υδραγωγείων, τειχών κοκ, σε ολόκληρο το νησί. Τέλος,  τόνισε, με ουσιαστικό και συγκινητικό τρόπο, την τεράστια σημασία της αποφυγής αδιεξόδων, της αναζήτησης λύσεων και συνεννόησης, της συνεχούς επικέντρωσης στους κοινούς στόχους.  
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μέλη του Κοινοβουλίου -ανάμεσά τους διακρίναμε τους Σία Αναγνωστοπούλου, Σοφία Ασημακοπούλου, Αλέξανδρο Καζαμία, Δημήτρη Καλογερόπουλο,  Έλενα Καραγεωργοπούλου- άνθρωποι του πολιτισμού, των μουσείων και των βιβλιοθηκών, καλλιτέχνες κ.α. 


Την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025, σε συνέχεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην Κυπριακή Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από την επιμελήτριά της Ελένη Κωνσταντινίδου. Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη σημασία της Κυπριακής Τέχνης και τη σύνδεσή της με τον ελλαδικό χώρο κατά την αρχαιότητα.  


Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως το Σάββατο 28 Ιουνίου 2025.

Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα - Τρίτη: 9:00-15:00
Τετάρτη: 9:00-21:00
Πέμπτη - Παρασκευή: 9:00-15:00
Σάββατο: 10:00-15:00
 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εκθεσιακός Χώρος, Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο
Ημερομηνίες:

Ώρα διεξαγωγής:

Τετάρτη: 19:00-21:00

ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΥΛΙΚΟ