Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η πολιτική συμπεριφορά των προσφύγων, 1923-1967 η παρουσίαση της έκδοσης του Ιδρύματος της Βουλής στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

  • Αρχική
  • Εκδηλώσεις
  • Η πολιτική συμπεριφορά των προσφύγων, 1923-1967 η παρουσίαση της έκδοσης του Ιδρύματος της Βουλής στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε, το απόγευμα της Παρασκευής 5 Μαΐου, ο συλλογικός τόμος Η πολιτική συμπεριφορά των προσφύγων, 1923-1967 (επιστημονική επιμέλεια: Νίκος Ανδριώτης, Ηλίας Νικολακόπουλος, Σωτήρης Ριζάς, Χρήστος Χρηστίδης).


Ο εκ των επιμελητών του τόμου Χρήστος Χρηστίδης (δρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), ο οποίος συντόνισε εκ μέρους του Ιδρύματος της Βουλής την εκδήλωση, επισήμανε ότι η έκδοση εντάσσεται στη συνολικότερη ενασχόληση του Ιδρύματος με το 1922, τους πρόσφυγες και τις διαδρομές τους στον ελλαδικό χώρο. Τόνισε ότι ο τόμος επιδιώκει να προσφέρει μια συνολική εικόνα της ένταξης των προσφύγων στην πολιτική από τις απαρχές της έλευσής τους μέχρι και τη δεκαετία του 1960, αναδεικνύοντας τις ποικίλες τομές. Μνημόνευσε, τέλος, την ξεχωριστή συμβολή του αξέχαστου Ηλία Νικολακόπουλου, που υπήρξε ένας από τους επιμελητές του τόμου.


Η Ελευθερία Μαντά (επίκουρη καθηγήτρια, ΑΠΘ) ανέφερε ότι οι πρόσφυγες και η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία δεν αποτελεί θέμα στενά ακαδημαϊκό, καθώς η κληρονομιά τους φτάνει μέχρι το παρόν και αγγίζει την κοινωνία μέχρι τις μέρες μας. Τόνισε, εν συνεχεία, ότι ο τόμος ρίχνει φως σε ένα ζήτημα που δεν είχε βρεθεί στην πρώτη γραμμή των σχετικών ερευνητικών προσπαθειών έως σήμερα. Εστιάζοντας, τέλος, στην περίοδο του Μεσοπολέμου αναφέρθηκε σε μεγάλα γεγονότα, όπως η Κρίση του 1929 και τα ελληνοτουρκικά σύμφωνα του 1930 που επηρέασαν την προσφυγική ψήφο, ενώ σημείωσε ότι η κατανόηση της προσφυγικής ψήφου είναι κομβική για την κατανόηση συνολικά των εκλογών και των αποτελεσμάτων τους.


Ο Βλάσης Βλασίδης (αναπληρωτής καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) εκτίμησε ότι ο τόμος, δείκτης ωριμότητας της ερευνητικής κοινότητας, θα αποτελέσει έργο αναφοράς, καθώς στοιχειοθετεί το ζήτημα, ανατρέποντας βεβαιότητες, τεκμηριώνοντας πράγματα που γνωρίζαμε μόνον εν μέρει και ανοίγοντας νέους δρόμους. Αναφερόμενος στις μελέτες του τόμου, ανέδειξε τις ποικίλες διαδρομές και εκδοχές της προσφυγικής ψήφου από το 1946 και μετά, καθώς τη μεσοπολεμική πρόσδεση στο βενιζελικό στρατόπεδο διαδέχεται μια πιο σύνθετη εικόνα κομματικών προτιμήσεων, ενώ παράλληλα η διαδικασία της κοινωνικής ένταξης αποδυναμώνει την εικόνα της συμπαγούς προσφυγικής ψήφου.


Ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης (επίκουρος καθηγητής, ΑΠΘ) μίλησε για τη δεύτερη ενότητα του τόμου, που είναι αφιερωμένη σε προσωπογραφίες προσφύγων βουλευτών. Μέσα από επιφανή παραδείγματα που βιογραφούνται (Απόστολος Δοξιάδης, Λεωνίδας Ιασονίδης, Μιχαήλ Κύρκος, Λάμπρος Λαμπριανίδης, Αλέξανδρος Μπαλτατζής, Βασίλης Νεφελούδης, Δημήτρης Παρτσαλίδης, Γιάννης Πασαλίδης, Μηνάς Πατρίκιος), η πολιτική συμπεριφορά αποκτά συγκεκριμένο πρόσωπο, όπως είπε, δίνοντας νέα ώθηση στην έρευνα. Ευχήθηκε, τέλος, κάποια από τα πρόσωπα αυτά να τύχουν και αυτοτελούς βιογράφησης.


Ο διάλογος που ακολούθησε επιβεβαίωσε το ζωντανό ενδιαφέρον του κοινού για το θέμα. Ο Χρήστος Χρηστίδης, κλείνοντας, αναφέρθηκε στους αυτοτελείς αναλυτικούς καταλόγους προσφύγων βουλευτών (1923-1936 και 1946-1967, σύνταξη: Ιωάννης Κατιμερτζόγλου) που περιέχει ο τόμος, οι οποίοι θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο για τις μελετήτριες και τους μελετητές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (HELEXPO)
Ημερομηνίες:

-

Ώρα διεξαγωγής:

Πέμπτη: 15:00-21:00
Παρασκευή - Σάββατο: 10:00-22:00
Κυριακή: 10:00-21:00

ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΥΛΙΚΟ