Εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του οικονομολόγου και πολιτικού Μιχαήλ Αιλιανού οργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία την Τετάρτη 22 Mαρτίου, στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής.
Στον χαιρετισμό του ο καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, επισήμανε ότι ο Μιχαήλ Αιλιανός υπήρξε μια γοητευτική προσωπικότητα: συγκροτημένος οικονομολόγος, πατώντας γερά στις επιστημονικές του βάσεις, αναμείχθηκε στα κοινά, αναλαμβάνοντας κρίσιμους ρόλους. Στον Αιλιανό οφείλουμε, συνέχισε, το πρώτο βιβλίο αναφοράς για την αποκατάσταση των προσφύγων, το 1921.
Ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος (ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και σύμβουλος του Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη και Ευημερία της Ελλάδας [IHGP]/Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος) και η Ελένη Μουζουράκη (ιστορικός, προϊσταμένη του Τμήματος Βιβλιοθήκης Πόλης και Διαχείρισης Συστημάτων Βιβλιοθήκης, Βιβλιοθήκη της Βουλής), στην κοινή ανακοίνωσή τους, μίλησαν για τον Οικονομολόγο Αθηνών (εκδότης και ψυχή του οποίου ήταν ο Αιλιανός) ως πηγή για την ελληνική οικονομία και πολιτική του Μεσοπολέμου. Ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, αναφερόμενος στην πρώτη δεκαετία της έκδοσης (1918-1928), τόνισε τις εκκλήσεις του Αιλιανού υπέρ της ενότητας του αστικού κόσμου, σε μια εποχή έντονου διχασμού του και τις φιλελεύθερες απόψεις του στην οικονομία, με έμφαση στη μείωση των φόρων και την ανάγκη σταθεροποίησης. Η Ελένη Μουζουράκη, εξετάζοντας τα έτη 1928-1940, ανέπτυξε την κριτική του Αιλιανού στον κομματισμό, την επιδίωξη πολιτικής αμεροληψίας και την αντιπαράθεσή του με τον κομμουνισμό, καθώς και την επιμονή του στη νομισματική σταθεροποίηση και τα παραγωγικά έργα.
Ο Νίκος Ανδριώτης (δρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών) μίλησε για την ενασχόληση του Μιχαήλ Αιλιανού με το προσφυγικό ζήτημα. Μέσα από τη μελέτη του Το έργον της ελληνικής περιθάλψεως (1921) και άλλες συμβολές του, όπως το κείμενό του στο Πανελλήνιον Λεύκωμα Εθνικής Εκατονταετηρίδος και κύρια άρθρα του Οικονομολόγου, ο ομιλητής σκιαγράφησε την αντίληψη του Αιλιανού για τους πρόσφυγες. Όπως επισήμανε, το ενδιαφέρον του Αιλιανού καθορίζεται από τη ματιά του οικονομολόγου – έτσι, σε όλα τα σχετικά ζητήματα που αναδεικνύει (προσφυγική εργασία και ανεργία, περίθαλψη, ανασυγκρότηση), η οικονομική διάσταση είναι η κυρίαρχη.
Ο Βασίλης Κολλάρος (δρ Ιστορίας, διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) μίλησε για την κοινοβουλευτική παρουσία και δράση του Αιλιανού. Παρουσίασε βασικά θέματα που κυριαρχούν στις παρεμβάσεις του, τα διάφορα διαστήματα που διατελεί βουλευτής (από το 1928 οπότε πρωτοεκλέγεται με το Κόμμα Προοδευτικής Ενώσεως του Κωνσταντίνου Ζαβιτζιάνου μέχρι το 1946 οπότε εκλέγεται για δεύτερη φορά με το Λαϊκό Κόμμα του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, αναλαμβάνοντας εν συνεχεία και υπουργικά καθήκοντα). Η οικονομία είναι ο κεντρικός άξονας που συνέχει την κοινοβουλευτική δράση του Αιλιανού: ζητήματα που κυριαρχούν σε αυτή είναι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, η μείωση της άμεσης φορολογίας, η ανάγκη υπέρβασης των κομματικών αντιδικιών στον πεδίο οικονομίας, καθώς και ο μείζων στόχος της ανασυγκρότησης και ανοικοδόμησης της Ελλάδας την επαύριον και των δύο παγκοσμίων πολέμων.
Ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό, ο βουλευτής Ηλείας και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο πρόεδρος ε.τ. του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δημήτριος Σκαλτσούνης. Επίσης, πολλά μέλη της οικογένειας Αιλιανού, ανάμεσα στα οποία και ο πρέσβυς ε.τ. Κωνσταντίνος Αιλιανός, ο οποίος εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνηση της οικογένειας, συγχαίροντας θερμά το Ίδρυμα της Βουλής για την πρωτοβουλία του.