Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αναγνώσεις στην Έκθεση «Εγώ την αλήθεια…». Συνάντηση τρίτη, 23.2.2022

Συνεχίστηκαν την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου οι  διαδικτυακές «Αναγνώσεις» στην έκθεση «Εγώ την αλήθεια… Υπομνήματα, Ενθυμήματα, Αφηγήσεις, Διηγήσεις», η οποία παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής. Στη σειρά αυτή, διακεκριμένοι ιστορικοί  και μελετητές φωτίζουν, μέσα από απομνημονεύματα και άλλες μαρτυρίες, ποικίλες όψεις της ιστορίας της  Επανάστασης του 1821.


Η Άννα Ενεπεκίδου,  διευθύντρια υπηρεσιών του Ιδρύματος της Βουλής και επιμελήτρια της έκθεσης, άνοιξε  τη συνάντηση, τρίτη της σειράς. Αφού επισήμανε ότι οι διαδικτυακές αυτές συναντήσεις επιδιώκουν να αποτελέσουν έναν χώρο ουσιαστικού διαλόγου προεκτείνοντας την έκθεση και  διασταυρώνοντας οπτικές, έδωσε τον λόγο στον ομιλητή, Πέτρο Πιζάνια, ομότιμο καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου.


Ο Πέτρος Πιζάνιας  ανέπτυξε το θέμα «Οι ελληνικές ηγετικές ομάδες στην αρχή της Επανάστασης: μέσα από τα Απομνημονεύματα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Κανέλλου Δεληγιάννη, του Νικολάου Κασομούλη». Ξεκινώντας από την περίοδο πριν  την Επανάσταση, σκιαγράφησε τον χαρακτήρα των ηγετικών ομάδων (καραβοκυραίοι, έμποροι, αρματολοί, προεστοί και ιεράρχες), με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους. Πρόκειται για ομάδες με αναφορά στον τόπο, διαρθρωμένες τοπικά, αλλά όχι τοπικιστικά, τόνισε. Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε στην Πελοπόννησο, στα πρώτα χρόνια του Αγώνα, όπου οι βασικές ηγετικές ομάδες ήταν οι ιεράρχες και οι προεστοί, οι οποίοι, όπως είπε, ξέρουν καλά να κινητοποιούν τον πληθυσμό, όχι όμως και να τον οργανώνουν, ιδίως στρατιωτικά·  μέσα από το κενό αυτό, αναδεικνύονται οι καπεταναίοι, οι οποίοι και το καλύπτουν.  Μιλώντας για τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις στους κόλπους των ηγετικών ομάδων, ο ομιλητής έδωσε έμφαση  στον ενοποιητικό ρόλο της Επανάστασης, στις νίκες  που επιτυγχάνονται παρά τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς και τις εμφύλιες  συγκρούσεις, τις οποίες και χαρακτήρισε σχετικά ήπιες. Ο ομιλητής ανέπτυξε το θέμα χρησιμοποιώντας  αποσπάσματα απομνημονευμάτων, κυρίως του  Παλαιών Πατρών Γερμανού και του Κανέλλου Δεληγιάννη.  Κλείνοντας,  τόνισε ότι τα οικονομικά αίτια, παρά τη σημασία τους, δεν αρκούν για να ερμηνεύσουμε τους λόγους για τους οποίους οι ιεράρχες και οι πρόκριτοι της Πελοποννήσου, στη συντριπτική τους  πλειονότητα, πρωτοστατούν στην Επανάσταση, όπου και διακυβεύονται τα προνόμιά τους.


 Ακολούθησε πλούσια και εκτενής  συζήτηση. Θέματα τα οποία τέθηκαν σε αυτή, μεταξύ άλλων, ήταν η παράμετρος της υποκειμενικότητας στα απομνημονεύματα, η λειτουργία των μύθων στην Ιστορία, το χρονικό σημείο έναρξης της Επανάστασης, οι εσωτερικές συγκρούσεις και οι εμφύλιοι του Αγώνα, ο ρόλος της εθνικής συνείδησης.

 

Οι διαδικτυακές «Αναγνώσεις» του Ιδρύματος της Βουλής  πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, ώρα 19.00, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.  Η επόμενη συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη 2 Μαρτίου, με  ομιλητή  τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστο Λούκο και θέμα «Τα “Ενθυμήματα Στρατιωτικά” του Νικoλάου Κασομούλη ως βασική πηγή για τη μελέτη της Ελληνικής Επανάστασης». 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διαδικτυακή Εκδήλωση
Ημερομηνίες:

-

Ώρα διεξαγωγής:

Τετάρτη: 19:00-21:00