Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αναγνώσεις στην Έκθεση «Εγώ την αλήθεια…». Συνάντηση τέταρτη, 2.3.2022

Συνεχίστηκαν την Τετάρτη 2 Μαρτίου οι  διαδικτυακές «Αναγνώσεις» στην έκθεση «Εγώ την αλήθεια… Υπομνήματα, Ενθυμήματα, Αφηγήσεις, Διηγήσεις», η οποία παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής. Στη σειρά αυτή, διακεκριμένοι ιστορικοί  και μελετητές φωτίζουν, μέσα από απομνημονεύματα και άλλες μαρτυρίες, ποικίλες όψεις της ιστορίας της  Επανάστασης του 1821.


Η Άννα Ενεπεκίδου,  διευθύντρια υπηρεσιών του Ιδρύματος της Βουλής και επιμελήτρια της έκθεσης «Εγώ την αλήθεια», άνοιξε τη βραδιά. Αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της έκθεσης (ποιοι, τι, πότε και για ποιον λόγο γράφουν), την οποία επιδιώκουν να προεκτείνουν οι διαδικτυακές συναντήσεις μέσα από την εξειδικευμένη ματιά των ομιλητών, που διασταυρώνεται με τις σκέψεις όσων συμμετέχουν.  Και στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στον ιστορικό Χρήστο Λούκο, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης,  ο οποίος μίλησε  με  θέμα «Τα Ενθυμήματα Στρατιωτικά του Νικoλάου Κασομούλη ως βασική πηγή για τη μελέτη της Ελληνικής Επανάστασης».    


Ο Χρήστος Λούκος, ξεκινώντας από τα βιογραφικά του Κασομούλη, εξήγησε  τους λόγους για τους οποίους τα Ενθυμήματα Στρατιωτικά συγκαταλέγονται στις σημαντικότερες πηγές του Αγώνα. Ανάμεσα τους, η  χρονική εγγύτητα της συγγραφής στα γεγονότα, το ότι ο Κασομούλης είναι αυτόπτης σε πολλά από όσα αφηγείται, καθώς και ο πλούτος των πληροφοριών, που σκιαγραφούν πολλές όψεις, όχι μόνο  του στρατιωτικού,  αλλά και του κοινωνικού βίου. Διανθίζοντας την ομιλία του με εκτενή αποσπάσματα του έργου (για τον Καραϊσκάκη, τα παιδιά και τις γυναίκες, τις  ερωτικές συμπεριφορές και την καθημερινότητα των αγωνιστών κ.ά.) έδειξε πώς μας βοηθούν σε μια πιο διεισδυτική και πολύπλευρη κατανόηση της Επανάστασης.


Στη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκαν ζητήματα όπως  η εγκυρότητα των «σταθμισμένων πληροφοριών»  του Κασομούλη, η συμβολή του Γιάννη Βλαχογιάννη, πρώτου εκδότη των Ενθυμημάτων Στρατιωτικών, καθώς και η ανάγκη μιας σύγχρονης έκδοσης.

 

Οι διαδικτυακές «Αναγνώσεις» του Ιδρύματος της Βουλής  πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, ώρα 19.00, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.  Η επόμενη συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη 9  Μαρτίου, με  ομιλητή τον Διονύση Τζάκη, επίκουρο καθηγητής Ιστορίας στο  Ιόνιο Πανεπιστήμιο και θέμα  «Ο τακτικός στρατός στην Επανάσταση του 1821: η μαρτυρία του Χρήστου Βυζάντιου».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διαδικτυακή Εκδήλωση
Ημερομηνίες:

Ώρα διεξαγωγής:

Τετάρτη: 19:00-21:00