Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αναγνώσεις στην Έκθεση «Εγώ την αλήθεια…». Συνάντηση πρώτη, 9.2.2022

Ξεκίνησαν την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου οι   διαδικτυακές «Αναγνώσεις» στην έκθεση «Εγώ την αλήθεια… Υπομνήματα, Ενθυμήματα, Αφηγήσεις, Διηγήσεις», η οποία παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής. Στη σειρά αυτή, διακεκριμένοι ιστορικοί  και μελετητές φωτίζουν, μέσα από απομνημονεύματα και άλλες μαρτυρίες, ποικίλες όψεις της ιστορίας της  Επανάστασης του 1821.
 
Την πρώτη συνάντηση άνοιξε η Άννα Ενεπεκίδου,  διευθύντρια υπηρεσιών του Ιδρύματος της Βουλής και επιμελήτρια της έκθεσης. Καλωσορίζοντας τον ομιλητή και τους συμμετέχοντες, είπε ότι οι διαδικτυακές αυτές εκδηλώσεις επιδιώκουν να αποτελέσουν έναν χώρο ουσιαστικής αναζήτησης και συζήτησης. Είναι ένας στόχος, είπε, στον οποίο συντείνουν πάντα οι εκθέσεις του Ιδρύματος, οι οποίες, εκτός από το ερευνητικό και γνωστικό στοιχείο, θέλουν να εμπεριέχουν τον διάλογο και την ανταλλαγή.

Ομιλητής ήταν ο  ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της επιστημονικής επιτροπής της έκθεσης Αλέξης Πολίτης, με θέμα τα Απομνημονεύματα  του Σταμάτη Σέρμπου. Μέσα από τη μαρτυρία  του  Σέρμπου,  που έφτασε πρόσφυγας από τη Χίο  στην επαναστατημένη Ελλάδα το 1822  για να εξελιχθεί σε επιτυχημένο έμπορο και δημοτικό σύμβουλο του Πειραιά τη δεκαετία του 1830, επιχείρησε μια εκτεταμένη «άσκηση μικροϊστορίας». Διαβάζοντας και σχολιάζοντας αποσπάσματα του κειμένου,  έστρεψε τον φακό σε εκείνους που έζησαν «παράλληλα στον Αγώνα»,  σε όσους δηλαδή δεν έπιασαν ποτέ τους τουφέκι, που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία. Ο Σέρμπος, είπε,  ήταν  ένας από αυτούς, αλλά ο μόνος που μας άφησε γραμμένες σε χαρτί τις πράξεις του. Έτσι, μέσα από τα Απομνημονεύματά του, μπορούμε να ακτινογραφήσουμε την κοινωνία του 1821.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, μέσα από την οποία αναδείχθηκαν θέματα όπως η τύχη του χειρογράφου του Σέρμπου,  οι εκδοτικές του διαδρομές,   η προσωπικότητα του συγγραφέα, καθώς και παραλληλισμοί με τον Λουκή Λάρα του Δημητρίου Βικέλα.


Οι διαδικτυακές αναγνώσεις  θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, ώρα 19.00, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.  Η επόμενη συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, με  ομιλήτρια την καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου και  θέμα  «Τα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διαδικτυακή Εκδήλωση
Ημερομηνίες:

-

Ώρα διεξαγωγής:

Τετάρτη: 19:00-21:00