Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Holiday block

27/10/2022, 28/10/2022, 17/11/2022,

Αναγνώσεις στην Έκθεση «Εγώ την αλήθεια…». Συνάντηση έβδομη, 23.3.2022

Συνεχίστηκαν την Τετάρτη 23 Μαρτίου οι  διαδικτυακές «Αναγνώσεις» στην έκθεση «Εγώ την αλήθεια… Υπομνήματα, Ενθυμήματα, Αφηγήσεις, Διηγήσεις», η οποία παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής. Στη σειρά αυτή, διακεκριμένοι ιστορικοί  και μελετητές φωτίζουν, μέσα από απομνημονεύματα και άλλες μαρτυρίες, ποικίλες όψεις της ιστορίας της  Επανάστασης του 1821.


Την εκδήλωση συντόνισε η Άννα Ενεπεκίδου,  διευθύντρια υπηρεσιών του Ιδρύματος της Βουλής και επιμελήτρια της έκθεσης «Εγώ την αλήθεια».  Παρουσίασε με συντομία την έκθεση και τη σειρά των διαδικτυακών «Αναγνώσεων», οι οποίες, προεκτείνοντάς την, επιδιώκουν να αποτελέσουν έναν χώρο ουσιαστικής γνώσης  και συζήτησης. H σημερινή συνάντηση, συνέχισε, αποτελεί και μια  θεματολογική διεύρυνση της έκθεσης, καθώς ο  Γεώργιος  Βαρνακιώτης δεν περιλαμβάνεται σε αυτή. Και, δείχνοντας πώς τα απομνημονεύματά  του θα μπορούσαν να ενταχθούν και να παρουσιαστούν δίπλα στα άλλα εκθέματα, έδωσε τον λόγο  στον ιστορικό-ερευνητή Παναγιώτη Στάθη.


Ο ομιλητής αναφέρθηκε αρχικά στο κείμενο  των απομνημονευμάτων του Βαρνακιώτη και στην έκδοσή τους (1893) από τον Κύπριο λόγιο Νέαρχο Φυσεντζίδη. Συνέχισε με  τα βιογραφικά και χαρακτηρολογικά στοιχεία του συγγραφέα, την αντιπαραθετική του σχέση με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και τη στρατιωτική του δράση. Βασικό  στοιχείο το οποίο ανέλυσε  ήταν η προσχώρηση  του αρματολού Βαρνακιώτη –μετά την αρχική του συμμετοχή  στην Επανάσταση– στο οθωμανικό στρατόπεδο, στο πλευρό του οποίου πολέμησε για πολλά έτη (1822-1828). Στη διαδρομή των χρόνων πολλοί κατηγόρησαν τον Βαρνακιώτη ως «προδότη», ενώ άλλοι τον υπερασπίστηκαν μέσα από σχήματα είτε ιδεολογικά (λ.χ. οι «αγνοί» στρατιωτικοί –ανάμεσα στους οποίους και ο Βαρνακιώτης– ενάντια στους «ραδιούργους» πολιτικούς) ή τοπικιστικά. Το βασικό πρίσμα, είπε ο Π. Στάθης, μέσα από το οποίο μπορούμε να εξηγήσουμε τη στάση του Βαρνακιώτη είναι ότι ασπάζεται την παραδοσιακή στάση και αντίληψη του χριστιανού αρματολού (και όχι τη νεωτερική της εθνικής επανάστασης), που μέσα από τα περίφημα «καπάκια» (μυστικές συμφωνίες με τους Τούρκους) επιδιώκει να διασώσει την εξουσία του, αλλά και τη ζωή και τη θρησκεία του τοπικού πληθυσμού.


Ακολούθησε πλούσια  συζήτηση, στην οποία τέθηκαν, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως οι ενδεχόμενες διαδρομές του αρχείου Βαρνακιώτη,  οι μεταστροφές στη συνείδησή του,  τα «καπάκια»  ως ανοιχτές συμφωνίες, οι οποίες συνεχίζονταν ή έσπαγαν ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων, σε μια προσπάθεια «εξοικονόμησης βίας»  και χρόνου εκ μέρους και των δύο πλευρών.

 

Οι διαδικτυακές «Αναγνώσεις» του Ιδρύματος της Βουλής ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο. Η επόμενη συνάντηση, με την οποία και ολοκληρώνεται η σειρά, θα γίνει την Τετάρτη 30 Μαρτίου,  ώρα 19.00, με ομιλητή τον συγγραφέα-δημοσιογράφο Παντελή Μπουκάλα και θέμα «Η πολιορκία του Μεσολογγίου μέσα από τα απομνημονεύματα: Μίχος, Σπυρομίλιος, Κασομούλης, Στεφανίτσης».

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διαδικτυακή Εκδήλωση
Ημερομηνίες:

-

Ώρα διεξαγωγής:

Τετάρτη: 19:00-21:00