Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εκδήλωση στη μνήμη του Σπύρου Ασδραχά

  • Αρχική
  • Εκδήλωση στη μνήμη του Σπύρου Ασδραχά

Τη μνήμη του μεγάλου ιστορικού και διανοητή Σπύρου Ασδραχά τίμησαν το &lsquo Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και το περιοδικό Ιστορικά, με εκδήλωσή τους στην κατάμεστη αίθουσα της Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018.

Tην εκδήλωση, όπου παρευρέθηκε ο γενικός γραμματέας της Βουλής, κ. Κώστας Αθανασίου, υπουργοί, βουλευτές, επιστήμονες και ερευνητές από όλο το φάσμα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η γενική γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, ιστορικός Νίκη Μαρωνίτη. Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος και υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, κ. Τάσος Σακελλαρόπουλος.


Ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, κ. Νίκος Καραπιδάκης, εμβάθυνε στη στοχαστική και διανοητική πορεία του Σπύρου Ασδραχά, αναδεικνύοντας μέσα από επιλεκτικά παραδείγματα βασικές παραδοχές και καθοριστικές συνεισφορές του μεγάλου ιστορικού.     


Η κ. Ελευθερία Ζέη, ιστορικός και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, εκ μέρους του περιοδικού Ιστορικά, φώτισε τεκμηριωμένα τη σημασία των λέξεων, των όρων και ιδίως των νοημάτων που απέδωσε σε πολλές από αυτές ο Σπύρος Ασδραχάς, παρουσιάζοντας αποκαλυπτικά τη σημασία του όρου &ldquo νησιωτισμός&rdquo .


Η κύρια ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό ΄Ίδρυμα Ερευνών, κ. Αλεξάνδρα Σφοίνη, παρακολούθησε και αυτή τις σχέσεις της ιστοριογραφίας με τη γλωσσολογία στα έργα και τη σκέψη του Σπύρου Ασδραχά, υπογραμμίζοντας τη σημασία που είχαν για εκείνον οι έννοιες, ως μάρτυρες της συνείδησης των υποκειμένων.


Τέλος, ο κ. Βαγγέλης Καραμανωλάκης, επίκουρος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επικεντρώθηκε στην εξαιρετικά γόνιμη και απλωμένη σε δύο κόσμους Ελλάδα και Γαλλία ερευνητική δράση του Σπύρου Ασδραχά, τονίζοντας τη διαλεκτική σχέση μεταξύ έρευνας - θεσμών - διδασκαλίας. Όπως υποστήριξε ο κ. Καραμανωλάκης στην περίπτωση του Σπύρου Ασδραχά η έρευνα συνιστούσε μία συνολική πολιτισμική πρακτική.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αίθουσα της Γερουσίας - Βουλή των Ελλήνων
Ημερομηνίες: